От началото на пандемията от COVID-19 се забелязва ръст в

...
От началото на пандемията от COVID-19 се забелязва ръст в
Коментари Харесай

Гнусна схема! Педофил пише на деца от Мездра в социалните мрежи, изнудва ги за голи снимки

От началото на пандемията от COVID-19 се вижда растеж в случаите на полови похищения против деца. Според данни на Европол, причинителите употребяват, че децата прекарват повече време в интернет и интензивно търсят контакт с тях в мрежата. Наблюдава се и наклонност, в която децата на възраст сред 10 и 12 години, стартират да основат профили в обществените мрежи. Тук идва и заплахата от среща с педофили, кражба на профили или онлайн злепоставяне.
Социалните мрежи са извънредно рискови изключително за децата, защото те по-лесно се поддават на операция. Препоръчително е да споделят допустимо минимум информация за себе си, телефон, адрес, учебно заведение и да качват по-малко фотоси.
Когато се основава профил на дете е наложително да се избере възраст под 18 години, защото за малолетните консуматори има значими спомагателни отбрани.
Кражбата на профила става допустима посредством влизане с паролата и промяната ѝ с нова, незнайна за притежателя. Една от предварителните защити е тя да бъде мощна, включваща най-малко осем признака и да не бъде обвързвана дума, предизвестяват специалистите.
Такъв е и казусът с няколко деца от Мездра. От известно време лъжец изпраща известия на 11-годишни девойки от името на техни приятелки. За кражбата на профилите в една от обществените мрежи алармираха родителите на пострадалите, които пожелаха да останат анонимни. Някои от тях имат профили от към 2 години, а други - от няколко месеца, написа локалният уебсайт MediaNews.
„ С майката на едно от девойките забелязахме, че децата са обезпокоени и си шушукат нещо. Попитахме ги какво е станало и те ни споделиха за казуса. Когато разгледахме чатовете на децата, се оказа, че профилът на едно от тях е откраднат и е писано на неговите другари “, споделя една от разтревожените майки.
Тя разкри още, че знае за четири деца, притеснявани от този човек и добави, че е допустимо те да се доста повече.
Измамникът е свалил фотоси на едно от децата и го е заплашвал, че ще ги качи в нов профил, изработен от него. За да не се случи това, той поискал да получи голи фотоси. Когато чатът станал по-сериозен и включвал нецензурни изрази, той упорствал за видеоразговор.
Схемата е била добре готова, споделят родителите. Освен за едно от децата, педофилът се представял и за братовчед на едно от девойките, като даже знаел името и годините на момчето, което в допълнение да способства за истинността на профила. Родителите обаче незабавно проучили и разкрили проекта.
За страдание проверяващите органи рядко се задействат поради откраднати от педофили фотоси. Това е по този начин, тъй като такива наличия не съставляват детска порнография и не са наказуемо действие. Наказуеми обаче могат да бъдат мненията под тях, когато съдържат полови подмятания по адрес на деца.
Родителите молят децата да внимават с кого си пишат и когато имат терзания, незабавно да ги споделят с тях. Надяват се, че способените органи ще се заемат с казуса. Те се обърнаха и към останалите родители с молба за засилен надзор на децата в обществените мрежи и повече диалози с децата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР