От началото на октомври започнаха доставките по двете схеми Училищно

...
От началото на октомври започнаха доставките по двете схеми Училищно
Коментари Харесай

Започнаха доставките по схемите Училищно мляко и Училищен плод

От началото на октомври започнаха доставките по двете схеми " Училищно мляко " и " Училищен плод " за образователната 2019/2020 година, които ще обзет 480 хиляди деца, заяви зам.-изпълнителният шеф на Държавна фирма " Земеделие " Иван Капитанов, написа Българска телеграфна агенция. 

Той заяви, че за образователната 2019/2020 бюджетът по схемата " Училищен плод " е над 13, 656 млн. лева, а по схемата " Училищно мляко " - над 15, 863 млн. лева Децата ще получават 46 доставки по " Училищен плод " и 50 по " Училищно мляко ". Броят на доставките е съгласуван с прогнозния бюджет и е избран със заповед на изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие " . Капитанов увери, че няма риск от компрометиране на учебните схеми и осъществяването им върви ускорено. Всички подадени заявки за утвърждение от образователните заведения са обработени. За близо 80 % от тях, общо по двете схеми, към този момент са с издадени актове за утвърждение. От останалите заявители е изискана спомагателна информация.

Към момента по " Училищно мляко " са издадени 65 акта за утвърждение на 1 882 образователни заведения от подадените 110 заявки за 2 556 образователни заведения. По схемата " Училищен плод " са издадени 80 акта за утвърждение на 1 951 образователни заведения, при подадени 143 заявки за 2 606 образователни заведения, осведоми шефът на фонд " Земеделие ".

Издаването на актове продължава, заяви Капитанов.

Той изясни, че разликата по отношение на предходната година е в това, че производителите нямат приоритет в доставките. " Вече сами образователните заведения по свои критерии могат да избират снабдители ", сподели Капитанов. По думите му това могат да бъдат производителите, само че и търговски компании. Актовете за доставка ще се издават в период от една година, което също е ново, сподели Капитанов. По думите му всички подадени досега заявки за утвърждение от образователните заведения са обработени. През идната седмица се чака да бъдат подадени още 900 заявки, осведоми шефът на фонда. Ще доставят общо над 200 компании след измененията в наредбата за изискванията и реда на използване на схемите, а не както през предходната година - единствено три компании, осведоми Капитанов.

Той заяви, че на 25 септември Върховен административен съд е приел определение, съгласно което всички актове за доставка, издадени през 2018 година, приключват своето деяние с приключването на образователната 2018/2019 година, без значение от периода, за който са били издадени. Тоест през тази образователна година се избират напълно нови снабдители по двете схеми по изменени критерии, разясни шефът на фонда.-->

Той сподели още, че е заложено ежемесечно по всяка скица да се правят до 10 броя доставки. За плодовете съществува условие да бъдат доставени четири типа разнообразни плодове и зеленчуци, за млечните артикули също има условие за многообразие. Те би трябвало да бъдат три разнообразни продукта, като един път месечно би трябвало да бъде доставено прясно мляко, обясниха от фонда. Плодовете и зеленчуците, както и млякото не би трябвало да бъдат в допълнение обработвани. Целта не е изхранване на децата, а основаване на привички за здравословно хранене, подчертаха от фонда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР