От началото на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението

...
От началото на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура - Варна взе на специален надзор 476 досъдебни производства за нарушаване на карантина срещу COVID-19

От началото на оповестеното изключително състояние по отношение на разпространяването на коронавирусната зараза със смъртни случаи досега Апелативната прокуратура във Варна е взела на специфичен контрол 476 досъдебни производства. С изключение на пет от тях, всички са формирани за нарушение на карантинните ограничения против разпространяването на COVID-19 от хора, завърнали се от рискови страни – закононарушение по член 355, алинея 2 от Наказателния кодекс. Наказанието за това рестъпление е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 000 до 50 000 лв..

Петте досъдебни производства, които също влизат в делата за закононарушения по време на изключителното състояние поради пандемията, са по член 326 от Наказателен кодекс - за предаване на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника по отношение на острозаразната болест.

Почти половината от общия брой на делата по член 355, алинея 2 от Наказателен кодекс са бразувани от Районната прокуратура във Варна – 242. В Районната прокуратура в Шумен следят 71, а в Разград броят на тези каузи е 67. В Районната прокуратура в Търговище са образували 36, в Силистра – 38. Най-малко каузи за нарушение на карантинните ограничения в региона на Апелативната прокуратура във Варна са тези в Добрич, където има 22 досъдебни производства досега.

Част от предадените на съд от прокуратурата лица за нарушение на наложителната 14-дневна карантина към този момент са наказани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР