От началото на новата учебна година в Руската федерация на

...
От началото на новата учебна година в Руската федерация на
Коментари Харесай

Специална хибридна операция стартира Кремъл точно на 1 септември

От началото на новата образователна година в Руската федерация на 1 септември учениците на възраст от 16 до 18 години ще се образоват по нови учебници по история, в които се дава изцяло ревизирана интерпретация на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, на ерата на Путин и на аргументите за войната в Украйна, осведоми Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Гимназиалните учебници илюстрират както дълбокия ерес сред Кремъл и Запада в интервала след Студената война по този начин и степента на неустановеност какво ще е наследството от ерата на Путин, която трябваше да възвести установяването на цялостен ред, благополучие и мир след разтърсванията през 90-е години на предишния век, обобщава организацията.

Ройтерс показва, че в Путинова Русия Кремъл написа даже и учебниците по история. Авторски колектив отпред с близкия помощник на Путин Владимир Медински, който е някогашен министър на културата, е издал общо 4 учебника по история, в които е залегнал Путиновият мироглед за историческите събития: горделивост от достиженията на суперсилата Съветски съюз, отвращение поради унижението, претърпяно при рухването на Съюз на съветските социалистически републики и прослава на „ прераждането “ на Русия при ръководството на някогашния разузнавач от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), почнало в последния ден на 1999 година

Последната глава от учебника, който има 447 страници, е съсредоточена върху аргументите за най-голямата сухопътна война след Втората международна война – войната в Украйна. Озаглавена „ Русия през днешния ден – специфичната военна интервенция “, в нея е залегнало разочарованието на Путин от Запада, откакто предлага съветска поддръжка на Съединени американски щати след офанзивите на 11 септември като другарски жест в интервала след Студената война.

На 333-а страница на учебника е написано, че Западът е бил захласнат от концепцията за дестабилизация на обстановката в Русия, свидетелства Ройтерс, който разполага с образец от учебника. „ Целта даже не беше скрита, а тя беше: разчленяване на Русия и определяне на надзор върху ресурсите й “, изяснява причинно-следствените връзки авторският колектив.

Учебникът цели подстрекателство у съветските гимназисти, че би трябвало да вникнат в нещастието от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, в коварството на Запада и потребността от персонална всеотдайност в името на величието на съветската татковина.

Авторите акцентират, че Западът е разширил военния съюз НАТО, въпреки да е обещавал да не го прави, пренебрегнал е преследването на руснаци и разпространението на русофобията и е подклаждал „ цветни революции “ в Грузия и Украйна, помели открития хайлайф.

Самият Медински заяви, че учебникът е напълно модифициран и пренаписан за интервала на 70-е, 80-е и 90-е години на 20 в., както и за първото десетилетие на 21 в., прибавен е и раздел за времето от 2014 година до наши дни, в това число и за „ специфичната военна интервенция “. Новият учебник за 10 и 11 клас ще бъде въведен на въоръжение в учебните заведения идния месец, а от следващата година същият авторски колектив ще приготви нови учебници за учениците от 5 до 9 клас.

Интерпретацията на най-новата история, предлагана на гимназистите в Русия, следва своя логическа верига, която да оправдае нахлуването на Русия в Украйна, изяснява „ Дойче веле “. Твърди се също, че сюжетът за разчленяването на Русия бил пробван от „ натовците “ при разпадането на Югославия.

В учебника е изтъкнато също, че в Грузия „ проамериканският режим на (Михаил) Саакашвили атакува Южна Осетия, която е обвързвана в Русия с вековна дружба и обща история. “ Споменава се също за разрушаването на руски монументи в Източна Европа, за възраждането на „ нацизма “ в балтийските републики и по този начин се стига до появяването на „ украинския неонацизъм “. Според създателите това събитие се показва в „ озлобеното национално, езиково и културно принуждение на нападателно малцинство над болшинството “, отбелязва Дъждовни води.

На напред във времето се извежда това, че Киев сътрудничи със Съединени американски щати и европейските страни, не с цел да бъде мощна самата Украйна, а с цел да бъде отслабена Русия. Учениците научават, че сегашната украинска „ хунта “ е открита вследствие на „ кървавото въоръжено въстание “ през 2014 година А войната против Украйна в действителност е отбрана на Донбас и изпреварващо застраховане на сигурността на Русия.

Съавтор на учебника е Анатолий Торкунов – ректор на МГИМО – влиятелния Московски държавен институт по интернационалните връзки. Той желае учениците да си отговорят на въпроса: Какво накара Русия да стартира „ специфичната военна интервенция “. Отговорът, съгласно текста, е битка за надзор върху Украйна сред Русия и Запада, който подклажда украинския „ неонацизъм “ в опит да подкопае Русия. През тази призма се разказват украинските опити за възбрана на съветски книги, музика, филми и преподаването на съветски език. Постепенно Съединени американски щати и НАТО започнаха да приготвят Украйна за ролята на таран против Русия, е заключението на просветителния текст по най-нова история.

Според учебника обаче, опитът на Запада да накаже Русия поради войната се е провалил. Все отново се загатва, че съветски активи на стойност над 1 трилион $ са откраднати на Запад, а глобите против Москва са съпоставени с континенталната обсада на Наполеон против Англия.

„ Подобни единствени по рода си интервали се случват извънредно рядко в историята “, заключава анализът, изложен в текста за гимназисти. А заключителният апел към учениците е: „ Не пропускайте този късмет – Русия през днешния ден е страна на неограничените благоприятни условия! “.

„ Това е агитация, това не е учебник “, реагира Михаил Копица, представен от Ройтерс. Той е преподавател по история, напуснал Русия след нашествието в Украйна и в този момент преподава в учебно заведение в Черна гора. Според Копица учебникът е отражение на силата на режима в Москва: ще вършим каквото си желаеме, а вие би трябвало да се примирите и да го приемете. Това е поредна тухла в стената на тази пропагандна машина, ориентирана към цялата просветителна система, счита Копица.

Но несъмнено можем да приказваме за това, че режимът е угрижен: съществува боязън, че интернет поколението ще се окаже невъзприемчиво или незадоволително възприемчиво за пропагандата и по тази причина те би трябвало да я ускоряват от ден на ден, разяснява преподавателят.

В разбор по темета на Дъждовни води се показва, че новият съветски учебник по история заличава границата сред просвета и агитация и в него с безразсъден възторг се приказва за „ злобния свят “, който желае да унищожи Русия. Медията цитира руско-израелския историк и политолог Константин Пахалюк, който акцентира, че е неуместно събитията от днешния ден да влизат в учебник по история, тъй като не е работа на историята да се занимава със съвременността, защото в тази ситуация липсва времева отдалеченост.

Според Пахалюк включването на днешните събития в учебник е израз на желанието на авторския колектив, прикрит зад табелата с името на мастития Медински, да заличи границата сред история и агитация.

Пахалюк обръща внимание на това, че през днешния ден повече от всеки път управляващите са заинтересувани от основаването на исторически илюзии, с които хората да живеят, а това обеднява и извращава историята.

Депутатът от Държавната дума Андрей Картаполов сподели по време на полемика предишния месец, представен от Радио „ Свобода “, че младите съветски доброволци, които влизат в редиците на съветската войска, както и новопостъпващите бойци по контракт са детски и неподготвени за действителния живот.

За да се преодолее създалото се състояние през идващите две години образователният предмет „ Основи на безвредния живот “ ще бъде сменен от курс с работно заглавие „ Основи на сигурността и отбраната на отечеството “. Става дума за поредна интензификация на патриотичното образование, което минава като алена нишка през годините на ръководството на Путин и като президент, и като министър-председател.

Според мнозина критици, отбелязва Радио „ Свобода “, то дава приоритет на задачите на държавното управление за сметка на ползите на децата.

От началото на новата образователна година десетокласниците ще учат „ детайли на главната военна подготовка “. Освен учения и преодоляване на съществени военни умения, в подготовката има и теоретична част – лекции за „ опциите за кариерно развиване “ в армията. Това се вижда от оповестените онлайн текстове, които влизат в учебниците, както и от помагалата за учители, написа Радио „ Свобода “.

В 11 клас тези уроци ще бъдат надградени с „ образуване на съветска гражданска еднаквост, национализъм и възприятие за отговорност към родината “, както и с създаване на „ разбиране и подготовка за работа и отбрана на отечеството, както и на възприятие за отговорност към ориста му “.

Същевременно, образованието включва и тематики като „ заплахата от това да бъдеш подведен към противозаконни и антисоциални действия “ и „ потреблението на младежите като оръдие за дестабилизация “, обобщава анализът на радиото.

Учениците ще би трябвало да са нащрек за „ подправени вести като детайл на осведомителната война “. Това включва и предизвестие, че е нелегално да се нарушават нормите за разпространяване на информация и за ролята на Съюз на съветските социалистически републики през Втората международна война, както и осъществяването на обществени дейности за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация.

Радио „ Свобода “ напомня, че след трескавото приемане на поредност от закони, криминализиращи умишленото разпространение на „ подправена информация “ за съветските военни интервенции и „ дискредитиране “ на армията, през февруари 18-годишният Максим Липкан беше наказан на 2 месеца затвор за неколкократни антивоенни изказвания и дейности. Така Липкан стана най-младият руснак, наказан по новото законодателство.

Практическото образование в гимназията включва боравене с автомат „ Калашников “ и два типа ръчни гранати.

В коментар за ТАСС министърът на образованието Сергей Кравцов сподели, че измененията в образователната стратегия ще се правят “постепенно “. През януари Кравцов осведоми, че новите предмети ще може да бъдат преподавани от ветерани в „ специфичната военна интервенция “, а някогашни бойци ще минават тримесечен педагогичен курс, преди да станат обучители на гимназисти.

Още през образователната 2022-23 година в съветските учебни заведения бяха въведени седмични лекции под надпис „ Важни диалози “. Целта е стимулиране на патриотизма и показване на кремълската версия на събитията в Украйна, както и други политически въпроси.

В свое следствие Радио „ Свободна Европа “ разкрива, че политехнически лицей в Република Татарстан употребява индустриалните си мощности, които са част от специфична икономическа зона, за сглобяване на ирански дронове. Самото сглобяване се прави при тежки условия от малолетни служащи – възпитаници на възраст 15-18 години.

Използването на детски труд във фабриката за дронове " Алабуга Политех " беше разкрито през юли първо от съветските самостоятелни медии „ Протокол “ и Разворот “.

Разследващият публицист от „ Протокол “ Сергей Подситник споделя, че протичащото се в „ Алабуга “ е чиста проба употреба, тъй като подрастващите служащи мъчно извършват нормата и промените им постоянно не престават по 15 часа.

Според сегашни и някогашни възпитаници проведените извънкласни действия постоянно получават " родолюбив " темперамент. Там се повтарят тезите на Москва от държавната телевизия. Организират се даже игри по пейнтбол. В един от случаите група нови възпитаници се състезават в бойната игра като руски бойци против играчи, облечени като бойци от нацистка Германия. Целта на играта е завземане на знамето в симулация на борбата при Сталинград от Втората международна война. Според един от учениците нацисткото знаме е съдържало и логото на НАТО вместо хитлеристката свастика, споделя РСЕ.

В момента в „ Алабуга политех “ са записани към 100 възпитаници, а няколкостотин от тях се привлечени в производството на дронове. Настоящи и някогашни ученици описват че тези, които сглобяват дронове, постоянно са хвалени от преподавателите, до момента в който тези, които са отказали заради огромното натоварване, постоянно са обществено порицавани и посрамвани. В някои случаи учители даже насърчавали учениците да тормозят незадоволително " патриотичните " си приятели.

Затова не е чудно, че в края на юли 9-годишно момиче и 10-годишният ѝ брат са били призовани като очевидци по наказателно дело в град Мирни в Якутия против майка им Лидия Прудовска, упрекната в поредно дискредитиране на съветската войска, заяви съветският уебсайт „ Сота “, представен от Асошиейтед прес.

А през днешния ден зам.-ръководителят на съветската Федерална работа за контрол на връзките, осведомителните технологии и всеобщите връзки Роскомнадзор Владимир Логунов сподели, представен от ТАСС, че компютърните игри са един от детайлите в образованието на младежите и децата и по тази причина те не би трябвало да съдържат обстоятелства, които подменят историята. Логунов се изрече на кръгла маса „ Компютърните игри като фактор за националната защита и сигурност “ по време на форума „ Армия-2023 “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР