От началото на миналата година всяка седмица хиляди хора протестираха

...
От началото на миналата година всяка седмица хиляди хора протестираха
Коментари Харесай

Върховният съд попари съдебната реформа на Нетаняху

От началото на предходната година всяка седмица хиляди хора стачкуваха по улиците на Израел поради проектите на държавното управление на Нетаняху да реформира правосъдната система в страната. Мащабът на тези демонстрации ескалира неколкократно и се стигна даже до конфликти с управляващите. 

Кабинетът на Нетаняху има болшинство в Народното събрание и одобри по този начин наречения " законопроект за разумност " през юли и на процедура ограничи пълномощията на Върховния съд в страната като му лиши правото да анулира държавни решения, считани за неразумни.

Тогава протестиращите желаеха промяната да бъде спряна, а Нетаняху да подаде оставка. 

В недоволството се включиха съперниците на Нетаняху и кабинетът му, който е най-десния в историята на страната. Протест против желанията му показаха и стотици военни резервисти, в това число водачи от военновъздушните сили, които са от решаващо значение за защитата на Израел, заплашиха да откажат да се явят за работа. Появиха се опасения, че може да се навреди на военния потенциал на Израел. 

Всичко това се случи в миг, в който страната бе нападната от терористичната формация Хамас. Израел предприе гневен отговор на тази офанзива и отприщи невиждана за последните години рецесия в Близкия изток. 

Всъщност главните опасения за правосъдната промяна на Нетаняху са поради това, че тя съществено ще подкопае демокрацията в страната, ще отслаби правосъдната система. Радетелите й в противен случай - те са на мнение, че правосъдната система такава, каквато е сега, се намесва извънредно доста в законодателния орган и е пристрастна във връзка с демократични въпроси. Освен това се твърди, че не е либерален методът, по който се избират съдиите. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР