От началото на месец март на спешния център на телефон

...
От началото на месец март на спешния център на телефон
Коментари Харесай

550 сигнала за нарушения са проверили горските служители през март

От началото на месец март на незабавния център на телефон 112 към Изпълнителна организация по горите са получени повече от 550 сигнала за нарушавания и пожари в горските територии. Най-много позвънявания от жителите постъпват за противозаконен рандеман, превозване, продажба и предпазване на дървесина – 254 бр. и за пожари – 185 бр. Постъпили са и 46 бр. сигнали за нарушаване на Закона за лова и запазване на дивеча и 65 бр. – по Закона за риболовство и аквакултури. Само 2 % от тях са подправени. За това оповестяват от Изпълнителната организация по горите (ИАГ).

Обажданията по сигнали се одобряват от специалисти – лесовъди. Чрез осведомителната система на Изпълнителна организация по горите сигналът се ревизира още сега на подаването му и съгласно местоположението на нарушаването се сортира екипът, който сега е най-близо и има опция да извърши инспекцията в най- къс период. Времето за реакция от приемането на сигнала до инспекцията на място зависи от съществуването на екип в региона и е най-много до час.

Последният по-сериозен случай е от 28 март от региона на Регионална дирекция по горите – Благоевград. След незабавна реакция на подадения сигнал за съществуване на противозаконна дървесина в землището на с. Беласица, общ. Петрич, чиновници на РДГ Благоевград са направили инспекция на място, като са разкрили 5 прочие куб. м. дърва за огрев от елементарен кестен и зимен дъб без контролна горска марка. Незаконната дървесина е била складирана в земеделска територия наоколо до асфалтов път. Дървесината е арестувана, като за случая са известени органите на Министерство на вътрешните работи.

Към момента регионалните шефове на 5 регионални града- Русе, Благоевград, Ямбол, Сливен и Пазарджик са издали заповеди за установяване на пожароопасния сезон на териториите на градовете, за обезпечаване на пожарна сигурност и предотврятяване на пожари в горските територии. /agrozona.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР