От началото на месец април Институтът за изследване на изкуствата

...
От началото на месец април Институтът за изследване на изкуствата
Коментари Харесай

Проф. Емануел Мутафов: Книгите могат да ни откъснат от хаоса, който преживяваме

От началото на месец април Институтът за проучване на изкуствата при Българска академия на науките дава на уеб страницата си свободен достъп до свои редки и скъпи издания. Социалният резултат, който преследва тази самодейност, е ориентиран към задържане на повече хора вкъщи в дните на пандемия и за битка против възходящата тревога, подбудена от изолацията.

Проф. доктор Емануел Мутафов, шеф на Институт за проучване на изкуствата
„ Мога да похваля сътрудниците, че по-голямата част от тях откликнаха. Първоначално качихме 14 книги и сборници. Започнахме да водим статистика и се убедихме, че имаме хиляди визити. Продължаваме да качваме свои книги. Те към този момент наброяват 20 заглавия, а 20 дни след стартирането на самодейността имаме към 5 хиляди сваляния. Това ни работи доста обнадеждаващо, тъй като тези книги са издавани през разнообразни интервали от съществуването на института. По един или различен метод ние сме ги дарили на експертите, те са налични в профилираните библиотеки в България и чужбина. Очевидно обаче, сега от книгите се интересуват по-широк кръг от читатели “, описа в изявление за БГНЕС проф. доктор Емануел Мутафов, шеф на Институт за проучване на изкуствата.

Електронните книги са налични изцяло гратис на интернет страницата на института, а с тази си самодейност учените се надяват да съумеят най-малко малко да допринесат за по-лекото умишлено съблюдаване на ограниченията против разпространяването на болестта.

„ Някои от книгите са отдадени на църковното изкуство. Именно поради това ние стартирахме самодейността преди Великден. В момента продължаваме и идната ни цел е Гергьовден. Има и заглавия, отдадени на театралните и екранни изкуства – музика, спектакъл, кино. Те също се употребяват с впечатляващ интерес “, показа още проф. Мутафов.

“Това е наш непретенциозен жест, лишавайки се от минималните доходи, които можем да осъществяваме от продажбата на тези книги, към хората, които желаят да четат и да уплътняват времето си, стоешком у дома “, добави още той.

Засега отличник по брой свалянията е „ Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България “, написан от колектив от учени в Института. Книгата съдържа 1000 стр. с 800 цветни илюстрации, показващи детайлни описания на 52 църкви на територията на България.

„ На второ място е една монография, която излезе предишното лято и към момента е по книжарниците. Тя е отдадена на християнската криптография и преглежда така наречен криптограми по изображения на кръстове. Интересът към нея отдаваме най-вече на обстоятелството, че е ново заглавие, само че го свързваме и с религиозните празници през този интервал. Впечатляващ също е и резултатът на сборника „ Българският XX век ”, който попада на български и британски вид. Вътре има проучвания на водещи български откриватели в региона на изобразителното изкуство, музиката, театъра, киното и архитектурата. Впечатляващ е и ползата към една поредност от книги, които разкриват творчеството на български художници, занимаващи се с детски илюстрации “, описа още проф. Мутафов.

Всеки има интерес в разнообразни области, само че нито едно заглавие не може да бъде подценявано, безапелационен е експертът по средновековно и възрожденско изкуство. Засега се планува самодейността да бъде продължена до 11 май, когато се почитаме паметта на Светите братя Кирил и Методий и се означаваме празника на славянските първоучители.

Както в доста други сфери, епидемията от ковид оказва огромно въздействие и върху научните служащи.

„ В региона на филантропичните науки смяната не е толкоз огромна. Ние сме пишещи хора, нашият артикул са книгите. Писането може да се прави и в домашни условия. Проблем е достъпът до архиви и библиотеки. Страда само така наречен теренна работа. Тя е обвързвана с пътешестване, снимане, изследване. Надявам се с отпадането на някои от ограниченията, това да бъде възобновено в известна степен. Ние сме хора и в прочут смисъл се усещаме зомбирани от обстановката, защото всекидневието на всички ни стартира с едни брифинги, които по-скоро са семинари за образование на публицисти. Това основава едно напрежение, против което ние се опитваме да се борим, предлагайки едно гратис, само че съществено четиво. То може да ни откъсне, най-малко за миг, от хаоса, който претърпяваме “, акцентира проф. Мутафов.

„ Това изключително състояние роди доста клишета, против които би трябвало да се борим. Стана „ пердах ” за това кой е на първа линия. Естествено, че това са лекарите “, разяснява още той обстановката в България.

Призивът, който насочва към цялото общество е простоват – имайте доверие само на специалистите. „ Както вярвате на нас за историята на изкуството, по този начин се доверявайте на лекарите в условия на пандемия “, прикани професорът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР