От началото на кризата с коронавируса около 40 000 са

...
От началото на кризата с коронавируса около 40 000 са
Коментари Харесай

От началото на кризата: Около 40 хил. са регистрираните безработни

От началото на рецесията с ковид към 40 000 са записаните безработни, това заяви общественият министър Деница Сачева пред Нова телевизия. Миналият петък 5075 души са декларирали по време на своята регистрация, че са останали без работа поради рецесията с ковид, добави министърът.

" Дали сме опция всички услуги от бюрото по труда да се дават електронно. Разбирам, че огромна част от нашите сънародници не могат да работят електронно, тъй като нямат електронен автограф, само че заявки могат да се подават и по пощата ", добави още Сачева.

" Мярката 60/40 на процедура работи от вторник следобяд. За тези няколко дни са подадени 344 заявки за към 4500 чиновници. Рано е още да се каже дали би трябвало нещо да се трансформира и какво тъкмо. Това е незабавна мярка и тя е лимитирана. Работи се и по други ограничения, тъй като след края на изключителното състояние бизнесът ще има потребност от нови благоприятни условия, с цел да се вдигне бързо на крайници ”, добави Сачева.

Тя акцентира, че управляващите работят и по съответни ограничения, свързани със самонаетите лица. „ Една от вариантите е изтегляне на безлихвен заем, само че мислим и за директни заплащания към тези хора. А заемите до 1500 лв., които могат да бъдат изтеглени, ще се подсигуряват от страната. Целта е да останат действителни пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други заеми ”, изясни министърът.

Тя още веднъж прикани хората, останали без работа поради рецесията, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В идващите седмици ще бъдат разкрити и спомагателни офиси в общините, сподели още Сачева.

„ Свиваме всички непотребни разноски. На този стадий с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разноските на обществената система за идващите месеци ”, увери министърът. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР