От началото на кризата около COVID-19 регистрираните безработни са под

...
От началото на кризата около COVID-19 регистрираните безработни са под
Коментари Харесай

Деница Сачева предтави новите социални мерки за справяне с кризата

От началото на рецесията към COVID-19 записаните безработни са под 100 000. Така общият брой на незаетите у нас към този момент е 300 776. Почти 29 000 индивида са почнали нова работа от 13 март насам.
Това регистрира на брифинг в Министерския съвет общественият министър Деница Сачева.

Ето какво още разгласи тя:

* Считано от през днешния ден, общо 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и застрахователен стаж.

* Работодателите ще могат да аплайват за мярката 60/40 до 30 юни.

* От 1 юли до 15 юли, фирмите за пътнически, градски, крайградски и различен пътнически сухопътен превоз ще могат да аплайват за помощ от страната в размер на 209 лв. на заето лице за интервал от 6 месеца. С сходна активност са заети общо 29 000 души. За тази мярка са отделени 40 млн. лева

* 42 000 души употребяват услугите на обществения патронаж. Заетите с това купуват на хората в потребност храна и медикаменти и заплащат битовите им сметки, разясни министърът.

* Към 30 април 1498 души без приходи и здравни осигуровки са получили болнична помощ на стойност 1 162 895 лева, които са преведени към НЗОК, а оттова – към лечебните заведения.

* Продължава и програмата " Топъл обяд ". В момента подобен получават 30 648 души.

* Вчера е стартирал и вторият стадий на програмата за даване на хранителни артикули на хора в затруднено финансово състояние. По тази стратегия ще бъдат раздадени над 400 тона храни.

* Мярката за подкрепяне на родители в неплатен отпуск ще продължи да работи, до момента в който е належащо. Средства за използването й има до края на годината. Към момента по нея са получени над 3700 заявки. „ Осигурени са средства и за възнаграждение на детегледачи. Обикновено това са близки на фамилията, които сега са без работа. Те се показват от самите родители. Разполагаме с още 17 млн. лева по тази мярка”, посочи министърът

* До момента са закупени и раздадени 108 таблета на деца от обществени институции, с цел да могат те да се включат в отдалеченото образование. За същата цел ще бъдат употребявани и средствата от подаяние от Българска академия на науките, постъпило през днешния ден. То е на стойност 35 000 лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР