От началото на годината в страната са регистрирани три случая

...
От началото на годината в страната са регистрирани три случая
Коментари Харесай

Три случая на „трошаща костите“ треска у нас от началото на годината

От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). За същия интервал през миналата година няма нито един регистриран случай на заболяването.

Какво е денга?

Денга е остра вирусна зараза, присъща за тропическите и субтропическите региони. Вирусът се предава при захапване от инфектирани с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е потвърдено разпространяването на втория тип комари, което прави допустимо разпространяването на инфекцията при съществуване на заболели хора.

Броят на заболелите е над 31 000

Инфекцията е позната и като „ трошаща костите тресчица “, тъй като предизвиква мощна болежка в мускулите и ставите и човек получава чувството, че има счупена кост.

Как да разберем, че имаме денга?

От Световната здравна организация (СЗО) споделят, че множеството хора карат заболяването без признаци. Въпреки това някои от най-честите признаци за вируса са тресчица, главоболие, обрив по кожата, който наподобява на дребна шарка и болежка в мускулите и ставите.

Затова е значимо в случай че подозирате, че сте заболели от денга, неотложно да посетите доктор.

Започва следствие на странното заболяване с тежки признаци

За да диагностицира треската денга той ще оцени признаците, ще изследва кръвта ви за съществуване на вируса, и ще прегледа здравната ви история и историята на пътуванията ви.

Хората, които са пътували в ендемични за денга страни през последните 2 седмици, също би трябвало да предупредят лекаря за това.

Как се лекува денга?

Ранното лекуване е от основно значение, предизвестяват експерти.

Към момента няма ваксина, която да защищава дейно от вируса. Съществува само Dengvaxia, която обаче е за хора, които са боледували от денга най-малко един път и живеят тук-там, където болестта е постоянно срещано.

Снимка: iStock

Повечето случаи на тресчица денга могат да се лекуват вкъщи с болкоуспокояващи медикаменти, написа още в формалния уебсайт на СЗО. Няма характерно лекуване за вирусът, фокусът е върху лекуването на признаците на болката.

Повече от 40 души са под наблюдаване

За преодоляване на болката постоянно се употребява ацетаминофен (парацетамол). Нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и аспирин се заобикалят, защото могат да усилят риска от кървене.

Бум на денга

Още през миналата 2023 година СЗО предизвести за увеличение на заболеваемостта в международен мащаб главно в южните елементи на Съединени американски щати, Европа, както и някои елементи на Африка. От 2000 година до 2019 година СЗО записва 10 пъти нарастване на записаните случаи в международен мащаб - от 500 000 на 5,2 милиона.

През 2019 година е маркиран най-голям растеж, като докладваните случаи се популяризират в 129 страни. 

В края на февруари тази година в Перу оповестиха изключително състояние поради скок на случаите на денга. Броят на умрелите от рисковия вирус в южноамериканската страна се е нараснал до 32 от началото на тази година, а броят на заболелите е над 31 000, предизвести здравният министър Сезар Васкес.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР