От началото на годината турската лира е загубила 40% от

...
От началото на годината турската лира е загубила 40% от
Коментари Харесай

Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата

От началото на годината турската лира е изгубила 40% от цената си

© Murad Sezer Още по тематиката
Спадът на валутите и акциите на разрастващите се пазари застига Китай, Индонезия и Южна Африка

Основни аргументи за това са мощният $ и световното комерсиално напрежение
5 сеп 2018
Инфлацията в Турция доближи рекордните 18%

Инвеститорите не престават да са обезпокоени, а натискът за по-високи лихви се усилва
3 сеп 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018 Турската централна банка взе решение да вдигне внезапно главната рента, написа Bloomberg. Комитетът по парична политика, воден от гуверньора на банката Мурат Четинкая е взел решение за повдигане на лихвата с 625 базисни точки до 24% - над междинните упования на анализатори за повдигане с 325 базисни точки.

Решението на банката идва единствено няколко часа след решение на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган да се ограничи потреблението на задгранична валута при вътрешни транзакции.

Независимостта на паричната политика на Турската централна банка бе сложена под въпрос, откогато Ердоган по време на предизборната си акция разгласи, че ще се опита да играе по-голяма роля в опитите си да смъкна лихвените проценти.

Глътка въздух

Сривът на лирата от последните месеци обаче остави малко благоприятни условия за маневриране на централната банка. След решението на комитета, лирата се подвигна с 5.3% по отношение на $ до 6.0254 лири за $ в четвъртък. От началото на година лирата е изгубила близо 40% от цената си.

През август инфлацията в страната доближи 18%. Основни мотори на растежа са транспортните разноски за индустриалния бранш, растеж в цената на потребителски уреди, а също и повишаване на питателните артикули и напитките.

Финансовите проблеми на Турция доведоха до вълна от изтегляния на външни вложители освен от страната, само че и от разрастващите се пазари. Наред с турската лира, проблеми има и за аржентинското песо и южноафриканския ранд. Заради хаоса към лирата, властта в Анкара се пробва да успокои финансовите пазари по всевъзможни способи, като за момента най-ефективни остават шоковите ограничения на Турската централна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР