От началото на годината светът си влезе в обичайното crazy

...
От началото на годината светът си влезе в обичайното crazy
Коментари Харесай

Brexit и почвам да бегам, бате!

От началото на годината светът си влезе в нормалното crazy положение, само че този път с прояви на балканска полуда.

Класическият аристократизъм на англичаните, с който бяха известни, когато слънцето над империята им не залязваше, от ден на ден се трансформира в социалистически натурализъм. Тоест обезверен напор да се одобри мечтаното за фактически. Супер спецовете им по развода две години убеждаваха локалното население, че е вероятен " Брекзит с отворена граница ". Значи хем да си в митническия съюз, хем да не си в съюз. Направо да се чудиш дали пък не са специализирали бракоразводно дело у нас в соца и след това да са яхнали политиката, както си имаме един образец.

В припадък на отрезвяване доста високопоставени депутати, които знаят половината Шекспир наизуст, взеха решение да приложат " Укротяване на опърничавата ", само че министър председателят, нали към този момент се е вживяла в литературния облик на Желязната лейди, не мирясва. Тийнейджърите се смяха със сълзи при видеото със спънатия танц в една някогашна колония, а след това бащите им рониха сълзи. Защото схванаха, че Мей ползва същите стъпки в политиката и договарянията с Брюксел. Поне да бяха две напред, една обратно, само че мисис Мей не е изучавала като фрау Меркел тезисите на Ленин в учебно заведение. За страдание. И по тази причина политолозите са безсилни да обяснят или най-малко запазят политическата акробатика за поколенията. Но това пък на драго сърце биха създали абстракционистите. Не знам обаче кой музей на модерното изкуство би се изръсил за сходна картина. Освен може би НХГ в София, която към този момент направи суха подготовка с човекояден пърформанс.

Като прибавим на сцената към танца на Тереза и хора на все по-настойчивите гласове за втори референдум и застрашителните нотки за излизане от Съюза без съглашение, театърът става неуместен. Англичаните се били разделили, оплакват се. Ами време беше, откакто неколкостотин години прилагаха на половината свят модела " Разделяй и владей ". Сега обаче фирмите не желаят да владеят нищо на острова - 182-годишната английска фериботна компания P&O бяга да плава под кипърски байрак, Сони бяга в Амстердам, компанията на милиардера Джеймс Дайсън бяга в Сингапур, тоест - екзит до екзита. Искаха го - получиха го. Джогинг за здраве.

Тереза Мей надали ще се запомни като Майка Тереза за англичаните, само че няма подозрение, че майка все по-често ще бъде споменавана. Малък балкански колорит вид " Стоичков " в наративната им логика на психиката.

От развода обаче към този момент има най-малко един печеливш. Камила изкусно се вписа в публичното въодушевление и изиска бракоразвод. Същата Камила, дето мина и през иглени уши, с цел да докопа надарения с престолонаследническа кръв принц Чарлз. Обещала му да премълчи детайлностите по раздялата против едни 200 милиона английски лири прехрана. Може и да е детска. То 66-годишната чародейка може и да се е вдетенила. Кралицата назова настояването позорно, но пресата не счита по този начин. Тъй че против едното безмълвие и тя ще се екзитне от острова на някое екзотично сходство и ще слуша там тяхната Лили Иванова. А като си намерения човек, че ние, българите, си мълчим гратис...

Остава единствено въпросът по какъв начин е допустимо една велика нация сама да си докара сходно злополучие като Брекзита във всичките му политически, обществени, стопански и прочие измерения? И тук най-малко отговорът е елементарен: Путин е отговорен.

Само инфектирани с Новичок могат да изкрейзят в подобен мащаб./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР