От началото на годината средната цена на електроенергията за индустрията

...
От началото на годината средната цена на електроенергията за индустрията
Коментари Харесай

Янакиев: Не може токът в България да е 2 пъти по-скъп, отколкото в Германия

 От началото на годината междинната цена на електрическата енергия за промишлеността е 52 евро на мегаватчас, което я прави най-високата цена. Този уикенд цената в Германия беше към 2 евро, а у нас - 63 евро, т.е. с 30 пъти повече. Това показа в ефира на Нова телевизия Славин Янакиев, шеф на дружество за машиностроене в Стара Загора по отношение на високите цени на тока, които е заставен да заплаща бизнесът у нас.

" Говорим за несравнимо високи цени, които са достигали даже до 130 евро на мегаватчас и това не са единични случаи на такива високи пикове. Такива високи цени убиват промишлеността в страната и не става въпрос единствено за дребни или междинни предприятия, само че и огромните фабрики като нашия``, изясни още ръководителят.

,,Нашите калкулации демонстрират, че цената от порядъка на повече от 40 евро на мегаватчас ни принуждава да работим на минус - към този момент втори месец работим на загуба, тъй като цената на електрическата енергия е 52 евро, а ние сме длъжни да я купуваме, тъй като не можем да си избираме кой ден и час да работим. Търпението ни към този момент се изчерпва. Хората ни напущат компаниите, напущат страната. Просто не може цената на главната суровина да е два пъти по-скъпа, в сравнение с в Германия, както беше този уикенд``, добави още той.

" Превърнахме се в брокери на тази така наречен самостоятелна енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неразбираемо за какво за нас. Не предстои на никаква здрава логичност цената на електрическата енергия ни да бъде по-висока, в сравнение с в Западна Европа. Явно би трябвало да изкараме хората на улиците да стачкуват, тъй като се усещаме окрадени и ограбени. Нещата несъмнено би трябвало да се подобрят, другояче няма да стане``, съобщи в умозаключение началникът на предприятието.

В други развити индустриални страни като Франция и Испания токът също беше фрапантно по-евтин - надлежно 14 и 30 евро. Това демонстрират данните за цените ден напред на борсата за електрическа енергия в Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР