От началото на годината средната цена до този момент е

...
От началото на годината средната цена до този момент е
Коментари Харесай

Цените на електроенергията достигнаха рекорд през уикенда

От началото на годината междинната цена до този миг е 52 евро за мегават час. За съпоставяне в Германия за този интервал цената беше 32 евро, а във франция – 35. Този уикенд, когато в Германия цената беше под 2 евро, а във Франция – към 14, в България беше 63 евро. Това са несравнимо високи цени. Имаше моменти, в които стигнахме 130 евро на цената. За страдание, това не се единични случаи на такива високи пикове ”, съобщи притежателят на дружество в Стара Загора Славин Янакиев пред NOVA по отношение на върха на цените на тока за бизнеса през уикенда. 63 евро за киловатчас струваше тока у нас против евро и половина в Германия. Сравнението направи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„ Умишлено или не, тези високи цени, тази неустановеност и непрогнозируемост убиват останала промишленост в страната. Не става дума дали са дребни фамилни компании или огромни индустриални заводи, като нашата ”, изясни Янакиев.

„ Има и покупко-продажби над 300 лева, които са над 150 евро. Пиковете са доста. Нашите калкулации демонстрира, че цена над 40 евро за мегаватчас ни кара да работим на минус. Ние към този момент втори месец работим на загуба. За това, че междинната цена е 2 евро. Тя се образува на база разнообразни цени, които в доста случаи скачат над 130 евро. И ние сме длъжни да ги купуваме, тъй като нашият индустриален развой е подобен, че не можем да избираме кой час да работим и кой не. Ние сме длъжни да го купуваме. В същото време понасяме загуби и търпението ни се изчерпа. Нашите хора напущат компаниите, напущат страната. Те желаят хонорари като в Западна Европа. Ние също желаеме да им плащаме тези хонорари. А цената на съществена суровина, каквато е електрическата енергия, е два пъти по-скъпа в сравнение с в Германия. В някои случаи е 30 пъти по-скъпа ”, разкри той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР