От началото на годината са съставени над 1,1 милион електронни

...
От началото на годината са съставени над 1,1 милион електронни
Коментари Харесай

Глобите към КАТ скачат двойно ако не платим навреме

От началото на годината са формирани над 1,1 милион електронни фишове и актове

Все повече извършители и милиони неплатени санкции. Такава е равносметката на пътя. От началото на годината са формирани над 1,1 милиона електронни фишове и актове. В същото време, всеки втори водач, нарушил разпоредбите, не заплаща санкциите си. Това демонстрират формалните данни, представени от Нова телевизия.
От приблизително 180 млн. лева наказания за нарушавания годишно страната съумява да събере не повече от 90 млн. лева Сега са решени да затегнат контрола.
Екип на NOVA обиколи София с рали състезателя Иван Шопов. Нарушителите бяха снимани с видеорегистратор. Опасните изпреварвания са нормална картинка и в градски, и в извънградски условия. По време на опита се виждат и водачи, които карат с непозволено висока скорост.
" Всички понижават в региона на камерите на КАТ. В момента, в който се подмине камерата, ускорението стартира изначало ”, сподели Шопов.
" Тези стационарни камери станаха надали не част от 100-те туристически обекти в България. Всеки, който мине, ги знае. Може би би трябвало да му заверяват книжката, че е минал оттова ”, съобщи специалистът по пътна сигурност Алекси Стратиев.
Равносметката от опита е, че единствено за час са откроени 29 рискови обстановки с извършители на пътя.
Според Иван Шопов многото от рисковите обстановки се дължат на възприятието за безотговорност на пътя, макар видимо засиления надзор.

При информация в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени наказания. Често обаче честитките не доближават до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя служители на реда, оборудвани със специфични таблети.
" Разбират, че имат неплатени отговорности чак, когато бъдат спрени на място. Една санкция няма по какъв начин да има предпазен резултат, в случай че тя не се събира. Колко дължиш няма значение, в случай че знаеш, че може да не платиш. Увеличаването на санкциите безспир явно не дисциплинира водачите, с цел да имаме ефикасна система, ни би трябвало ефикасна събираемост, а не високи санкции ”, съобщи специалистът по пътна сигурност Илия Тодоров.
В безуспешното търсене на нарушителите страната губи. Не единствено от несъбрани санкции, а и от опитите за събирането им.
За да се съберат санкциите, контролът би трябвало да се затегне. Новите оферти са, в случай че санкцията е платена до 14 дни, нарушителите да употребяват отстъпка от 50%. След този период, само че до 30 дни от съставянето на акта да се заплаща целия размер. А в случай че не се заплати до месец, санкцията да скача двойно. Това плануват новите оферти за промени в Закона за придвижване по пътищата.
Идеята е, в случай че два пъти не открият нарушителя на адрес, честитката да се качва в интернет. И по този начин да се смята за връчена. От тази дата ще текат и периодите, избрани от закона. Ако не се заплати, задължението е планувано да бъде изпращано в Агенцията по приходите. Там ще се образува изпълнително дело. Въпросът е по какъв начин и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните правосъдни реализатори Приходната организация няма да смогва.
" Национална агенция за приходите е доста натоварена институция. Има да събира милиарди и има някаква приоритетност на тези вземания ”, съобщи Георги Дичев от Камарата на ЧСИ.
Затова от Камарата на Частните правосъдни реализатори оферират с писмо до Министерство на вътрешните работи и Финансовото министерство да се постанова запор при най-тежките случаи.
Според Иван Шопов всеки водач би трябвало да оказва помощ в борбата с нарушителите. Да подава сигнали, снимани с телефон или с камерата в колата. За да последва акт обаче, съзнателните водачи би трябвало да дават писмени показания за всеки подаден сигнал, което доста от тях отхвърлят.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР