От началото на годината, най-важното за страната ни е ротационното

...
От началото на годината, най-важното за страната ни е ротационното
Коментари Харесай

Ще се настани ли повече олигархичният модел след местните избори?*

От началото на годината, най-важното за страната ни е ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Въпреки това, не би трябвало по никакъв метод да забравяме, че с изключение на " европредседателска ", 2018 е и предизборна година. През 2019 година ни чакат европейски и общински избори. А и министър председателят " Борисов 3 " постоянно може да ни изненада с някоя оставка по пътя към " Борисов 4 ". Още повече, че проблемите във вътрешната ни политика надалеч не са за подценяване.
С всеки изминат ден нараства " високоволтовото " напрежение, което е обсебило освен все " по-перверзните " взаимоотношения сред държавното управление и президентската институция, само че и 44-то Народно заседание, локалната власт в разнообразни общински и регионални центрове и структурите на водещите политически партии. Несвършващият български преход освен е доминиран от една извънредно ниска политическа просвета, само че и от редовно заобикаляне на разделянето на управляващите и върховенството на закона.
Едва ли има български гласоподавател, който да е упражнявал постоянно правото си на глас и да не се е сблъсквал с недомислиците на Изборния кодекс, с постоянно взаимно противоречащите си разпореждания на изборните администрации, само че най-много с " потресаващите " осъществявания на " сякаш " многопартийните изборни комисии на всички равнища и на цялото пъплещо към тях сборище от така наречен " самостоятелни " наблюдаващи и всевъзможни странни покровители с надълбоко недоверчив взор и нрав. Всички тези дефицити изпъкват с цялата си проблематична тежест преди всичко при локални избори.
Темата за общинската власт се трансформира в основен политически шлагер след приемането ни в Европейски Съюз, когато се развихриха и първите борби за европейско финансиране. Обръщам внимание на всичко това, тъй като през последните години се следят съществени изкривявания на демократичните правила и политическата честност, както при издигането на кандидатурите за кметове и общински съветници, по този начин и в хода на изборния развой. Да не приказваме за самото действие на локалната власт, обвързвано с все по-чести корупционни практики и опити за персонално облагодетелстване.
А на последните общински избори през 2015 година сякаш бяха надминати всички дотогавашни " упования ". Сигналите за превръщане на протоколи с изборни резултати заляха медиите и обществените мрежи. Според обществените информации ставаше дума за към половин милион недействителни бюлетини за общински съветници. Разпространяваха се шокиращи данни, че в цели секции не е регистрирана нито една преференция, че по разнообразни способи съзнателно е възпрепятствано гласуването за референдума и какво ли още не…
Едва ли някой би могъл да не помни така наречен " заложническа " драма в паметната зала " Арена Армеец ", където бяха демонстрирани неявяване на политическа и институционална просвета, на обикновена експертна подготвеност и честност, само че най-много липса на отговорност при взимането на явно неверни решения от страна на администрацията. Какво ли още можем да чакаме от самозабравили се служители и " партийни секретари ", които се финансират от нашите налози и вместо да се усещат виновни за дейностите си, се оказват цялостни непукисти? Предстои да забележим при изборите през 2019 година.
Още в този момент обаче е повече от несъмнено, че полемиките към проблемите на локалната власт в светлината на идващите избори няма да са скучни. Напротив! Докато пишех публикацията си, дебатът към този момент стартира. И то още по какъв начин. В петъчното парламентарно съвещание на 22 февруари в незабавен порядък беше призната на първо четене корекция в напълно новия антикорупционен закон, обвързвана с действието навръх локалната власт. С новия закон се не разрешава на общинските съветници да бъдат по едно и също време и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни препоръки на търговски сдружения, които имат подписани контракти със съответната община, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия. При това състояние се оказва, че сегашните общински съветници би трябвало или да прекратят мандата си преди изборите следващата година, или да закрият бизнеса си, което ще провокира напрежение и оставки в доста общински препоръки .
С признатата корекция условията на антикорупционния закон към общинските съветници, както и задължението им да подават декларация за имущество и спор на ползи, се отсрочват с две години, до 1 декември 2019 година и ще важи за новоизбраните общински съветници от идващия мандат – 2019 – 2023 година На пръв взор всичко звучи рационално, само че политическите действителности у нас са толкоз " задръстени ", че незабавно поражда разумният въпрос - няма ли този гратисен интервал да помогне на локалните общински политици да си трансферират бизнесите на подставени лица?
Ако се върнем в историята на Pрехода, притеснителните трендове при образуването и действието на локалната власт не са от през вчерашния ден или през днешния ден. Те започнаха с така наречен " самостоятелни претенденти за кметове ". Понятие, което е непознато в обичайните демокрации като Германия, да вземем за пример. Става дума за претенденти, издигнати от някакви доста особени инициативни комитети, зад които в никакъв случай не е ясно тъкмо какви ползи стоят – политически и стопански. Много постоянно сходни " самостоятелни " кметове се поддържат от навързани като свински вътрешности политически партии, които другояче претендират да са взаимно изключващи се по идеологически симптом.
След това стартираха конюнктурните " далавери " в общинските препоръки. Започна основаването на така наречен " тематични болшинства ", свързани с икономическите ползи на разнообразни кръгове на регионално и общинско равнище. Като погледнем " странните " политически групи, които образуват сходни болшинства, няма потребност след това да се чудим по какъв начин може да се стигне до пазаруване освен на гласове, само че и на цели секционни комисии. Но всичко това сякаш се оказва недостатъчно…
С всеки изминат ден се появяват нови и нови форми за нерегламентирано въздействие върху изборния развой и политиката на локалната власт. Прякото пазаруване на гласове от ден на ден се измества от манипулативен надзор върху гласоподавателите от страна на работодателите в частни и държавни компании и предприятия. Директно и косвено те пропагандират, рекетират и принуждават подчинените си да гласоподават за избрани политически сили и по-късно да поддържат техните представители в общинските препоръки.
Все по-често има напън и в противоположната посока – от локалната власт към представителите на бизнеса. Тук средствата за политически напън са свързани с опциите за кандидатстване за публични поръчки и приемане на достъп до разнообразни общински запаси, като наемане на търговски площи и преимущества при административното обслужване.
В цялата " еволюция " на тези надълбоко порочни политико-икономически процеси, сякаш най-опасната наклонност е обвързвана с корпоративните бизнес партии, които започнаха да се основават някъде към локалните избори през 2007 година. " Блестящ " образец в тази посока е до болежка известната Политическа партия ЛИДЕР (Либерална самодейност за демократично европейско развитие) на едрия предприемач Христо Ковачки, фамозен с огромните си приватизационни покупко-продажби в региона на въгледобива и енергетиката. Неслучайно Ковачки ще остане в " най-новата " ни политическа история със своята " Бобовдолска народна власт ". Неговият „ ЛИДЕР “ бе първата сполучлива партия-мутант в България от началото на демокрацията, основана на чисто корпоративна бизнес основа. Или с други думи, тя бе моделът за " триумфално " завръщане на най-ретроградния принцип от времето на комунизма - " партийните организации по месторабота ". Работодателят, притежателят, шефът са по едно и също време и новоизлюпените " партийни секретари ". А служащите и чиновниците дружно с техните фамилии са партийните членове и са гласоподавателите на тази партия. За какво да се тормозим, всичко е под надзор, никой не се опасява за заплатата си и работното си място. Изобщо " приказка до безкрайност " и модел за подражателство.
По време на " новата политическа епоха на Бойко Борисов " след 2009 година, Политическа партия ЛИДЕР взема присъединяване в разнообразни локални и национални изборни акции, като в множеството от тях се явява в коалиция с други партии. На локалните избори през 2011 година претендентът на партията Кирил Станчев е определен за кмет на община Бобов дол. На локалните избори през 2015 година, партията, към този момент под новото си име " Български либерален център " (БДЦ) печели 194 общински съветници и 47 кметове на обитаеми места. БДЦ печели изборите в общините Бобов дол и Гълъбово, и е трета политическа мощ след ГЕРБ и Българска социалистическа партия в общините Перник, Плевен, Самоков и Сунгурларе.
През октомври 2014 година Политическа партия ЛИДЕР взе участие в парламентарните избори за 43-тото Народно заседание в коалиция с " България без цензура " (ББЦ) и земеделците от ЗНС. Коалицията печели 15 депутатски мандата, а партията отбелязва най-големия си триумф и излъчва петима народни представители. При сформирането на Народното събрание, групата на " България без цензура " се преименува на " Български либерален център " (БДЦ).
Още през декември 2014 година Николай Бареков се отхвърля от парламентарната си група, с което се поставя завършек на болните му упоритости " Аз съм бъдещият министър-председател " и на потресаващия от политическа позиция партиен фарс, обвързван с възхода и падението на медийния " Батман " и неговата " България без цензура " (ББЦ). И Слава Богу! От самото начало на Прехода в никакъв случай не е имало нова политическа групировка с сходен нападателен водач, която да води още първата си, за благополучие и последна, предизборна акция с подобен голям финансов и медиен запас.
След тоталния неуспех на ББЦ и нейния грандомански водач, най-верните и сервилни " пажове " на Бареков не се поколебават да му теглят шута и да се трансферират на " топло местенце " в " новата " (стара) корпоративна бизнес партия ЛИДЕР към мощния енергиен необут, олигарха Христо Ковачки. Партия, която през април 2015 година за една нощ също се преименува в партия " Български либерален център " (БДЦ) и ще остане известна в политическия диалект като " ДПС-2 ", заради споделената " философия " на следения избор. Неслучайно съпредседатели на партията БДЦ стават тъкмо Красимира Ковачка и Стефан Кенов. Биографиите им приказват сами за себе си и не се нуждаят от спомагателен коментар. Д-р Ковачка, сестра на Христо Ковачки, е доктор кардиолог, началник на болничното заведение в Самоков към този момент няколко мандата и на БЧК в града. Член е на управлението на Политическа партия ЛИДЕР от неговото основаване. Бащата на Стефан Кенов, доктор Георги Кенов, е кмет от Движение за права и свободи втори мандат на бургаската община Сунгурларе.
На парламентарните избори през март 2017 година БДЦ взе участие независимо, като получава 0.09%., с което подписва и " смъртния си партиен акт ". Но 44-то Народно събрание не остава без " заслужен " заместител. Този път това е партията " Воля " на небезизвестния Веселин Марешки със лична парламентарна група от 12 депутати, като " аптекарският и бензинаджийски " необут е и зам.-председател на Народно събрание.
Партия " Воля " е с задоволително дълга биография, която (интересно защо) поразително наподобява на тази на Политическа партия ЛИДЕР. Създадена е през 2007 година като партия под името " Либерален алианс ", от която произлиза като в действителност правоприемник " Воля ". Нейният основател Веселин Марешки надали се нуждае от особено показване. Той е притежател на аптеки в цяла България. Собственик е и на компании за търговия с фармацевтични и козметични артикули. Притежава дялове в десетки компании с разнородна активност. Има и ползи в спорта, бил е притежател на " Локомотив Пловдив ". През 2015 година влиза и в бизнеса с горива.
На локалните избори през 2007 година Марешки е определен за общински консултант във Варна от листата на " Ред, правда и правдивост " (РЗС) на Яне Янев, като е бил и зам.-председател на Общинския съвет. През 2012 година прави коалиция с Яне Янев под името " За РЗС с Марешки ", станала известна в политическия диалект като коалиция " Ярешки " … На локалните избори през 2011 година Марешки взе участие като самостоятелен претендент за кмет на Варна. Подкрепен е от националисти и леви партии и доближава до балотаж с претендента на ГЕРБ Кирил Йорданов.
И тук идва най-интересното. От всички 12 депутати в 44-то Народно събрание от партията на Веселин Марешки " Воля ", единствено един не е обвързван с бизнеса му или не е в фамилни връзки с основни персони от корпоративната мрежа на предприемача. Всички останали са негови чиновници и/или съдружници.
От всяка позиция, развиването на политически партии, в които работодатели, притежатели, шефове и менажери са по едно и също време и партийни босове, а техните подчинени служащи, сътрудници и чиновници, дружно със фамилиите си, са партийните членове и техните гласоподаватели, съставлява извънредно рискова наклонност, чието разгръщане би трябвало да бъде прекъснато още в зародиш. Колкото и да се подлагат на критика днешните олигархични индикации в българския политически живот, ние към момента сега се намираме в етап, за който може да се каже, че нерегламентираните подмолни взаимоотношения и покупко-продажби сред политици и представители на бизнеса не са всеобщо събитие. Но напълно друго е обаче, когато едрият бизнес навлезе масирано в политиката и има не 12, а 120 депутати в Народно събрание. Това към този момент е съветският олигархичен модел!… Бог да ни пази от сходно развиване! Марешки и Ковачки са ни изцяло задоволителни!
Автор: Аспарух Панов
Заглавието е на редакцията


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Пътищата като разграден двор Пътищата като разграден двор  Гърците, които търсят утеха в България Гърците, които търсят утеха в България  Къде заЧЕЗват всички? Къде заЧЕЗват всички?  Вратите на Шенген остават затворени Вратите на Шенген остават затворени  Видеонаблюдението има опция, само че България не я желае Видеонаблюдението има опция, само че България не я желае Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Ето къде няма да се учи на следващия ден
Кметовете на варненските общини Бяла, Девня и Суворово анулираха образователните занятия през днешния ден и на следващия ден, а в община Вълчи дол учениците няма да хо...
Бивш шеф на ЧЕЗ: ЧЕЗ реши да се махне... Кошмарно пътешестване в София Кънев: Защо нито един огромен енергиен състезател... Тръмп понесе удар, опровергаващ негови и н... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 27 февруари
Овен Този вторник може да сключите доста преференциална договорка, стига да не се лакомите прекомерно. Преценете добре действителните си благоприятни условия и...
Вижте по кое време се чака да спре да вали сняг Почина още една легенда на " Левски " ЛЮБОВЕН хороскоп за тази седмица В Словакия убиха проверяващ публицист и прочие.. НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия изпрати в Сирия най-новите си изтр...
Изтребители от пето потомство Су-57, които към момента не са били употребявани в действителни условия, са били изпратени във военната база Хмеймим...
Чешко издание: Част от парите за договорката... Борисов взе да мечтае за финансиране от ЕБ... Ердоган разплака малко дете: Ако загине за... Христо Иванов: Борисов да разгласява срещит...  www.expert.bg  Работодателите ще могат да внасят тройно повече чиновници от страни отвън Европейски Съюз Работодателите ще могат да внасят тройно...  Четвърти опит за старт на делото Четвърти опит за старт на делото " КТБ "  Меркел даде обещание да не допусне нарастване на налозите Меркел даде обещание да не допусне нарастване на...  Надзорът на НЗОК удостовери изнесените от Плочев данни за отговорностите Надзорът на НЗОК удостовери изнесените от...  www.iwoman.bg  Нещо МАГИЧЕСКО за една зодия в хороскопа за 27 февруари Нещо МАГИЧЕСКО за една зодия в хороскопа...  Лиза Мари Пресли загуби наследството на татко си Лиза Мари Пресли загуби наследството на...  На коя й отива повече: Алисия или Кендъл Дженър На коя й отива повече: Алисия или Кендъл...  Tommy Hilfiger с сбирка, въодушевена от Формула 1 Tommy Hilfiger с сбирка, въодушевена от...  http://www.sportlive.bg  Има два разновидността за отсрочения кръг на Първа лига Има два разновидността за отсрочения кръг на Пъ...  Спорт и футбол по малкия екран през днешния ден Спорт и футбол по малкия екран през днешния ден  Ето по кое време тъкмо Григор започва присъединяване си в Дубай Ето по кое време тъкмо Григор започва присъединяване...  Наполи опустоши Каляри за десета поредна победа Наполи опустоши Каляри за десета поредна... Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Нови Най-четени Най-коментирани Ще се настани ли повече олигархичният модел след локалните избори?*... 20 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР