От началото на годината лични лекари и стоматолози са длъжни

...
От началото на годината лични лекари и стоматолози са длъжни
Коментари Харесай

Ново изискване към лични лекари и стоматолози

От началото на годината персонални лекари и стоматолози са длъжни да регистрират касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери.

От Българския лекарски съюз (БЛС) желаят отсрочване на условието с три месеца. Причината е, че здравната каса няма подобаващ програмен продукт, а и липсват инструкции по какъв начин да се регистрират бележките.

Пенсионерите заплащат понижена потребителска такса от един лев, като разликата до 2,90 лева се покрива от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От тази година, с цел да я получат персоналните лекари, би трябвало да регистрират касовите бележки, които са издали на пенсионерите.

" В момента е безспорен безпорядък. Абсолютно никой не знае по какъв метод би трябвало да се регистрират тези касови ордери ", разяснява доктор Стоян Борисов - основен секретар на УС на Лекарския съюз.

" Проблемът е, че се спуска още веднъж нещо, което усилва бумащината в кабинета и от ден на ден ни доближава към служителите и от ден на ден ни отдалечава от медицината. Да отпадне това нещо, тъй като за нас е недопустимо, това е неработещо. Това ще губи доста време на пациентите, ще губи време на лекарите ", споделя и доктор Гергана Николова, която е общопрактикуващ доктор.

От Лекарския съюз упорстват условието да се отсрочи и да влезе в действие от 1 април. " Трябва супер незабавно ръководителят на Надзорния съвет да каже какво се прави до тия дни, до които вероятно би се приела тази смяна в законодателството ", безапелационен е доктор Стоян Борисов.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса обаче съобщи пред Българска национална телевизия, че отсрочване на условието няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на инструкции към лекарите и възстановяване на софтуера на касата. /DarikNews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР