От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо

...
От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо
Коментари Харесай

Рекорден брой глоби за чужденци връчи КАТ на границата

От началото на годината камерите на КАТ са снимали близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени. Останалите са напуснали страната, преди санкциите им да бъдат обработени, и на процедура няма по какъв начин да бъдат принудени да си получат глобите и да си платят, заяви 24 часа .
Досега казусът със събираемостта на санкциите на чужденците идваше с обработката на нарушаванията. Когато камерата ги снима с превишена скорост, занапред чиновник на КАТ би трябвало да смъкна фотографията. След това прави инспекция на кого е колата и чак тогава санкцията става дължима.
Докато това се случи, множеството водачи към този момент са напуснали България, тъй като минават директно. Друг проблем са тираджиите и автобусните водачи. Превозните средства не се водят на тяхно име, а глобата се издава на шефа на компанията. Така, даже от Министерство на вътрешните работи да съумеят да обработят нарушаването бързо, то водачът ще се размине, защото санкцията не е записана на негово име.
Така да вземем за пример през 2016 година от Министерство на вътрешните работи са снимали 28 838 чужденци с превишена скорост, само че единствено 10% от тях са получили санкциите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите санкции за над 3 млн. лева напълно скоро ще изтече безспорната отминалост от 4 години и половина От 2016 година до момента на чужденците са наложени наказания за над 43 млн. лева
Платени са едвам 3 млн. лв.. С дължимите от тях пари би могло да се финансират 50% от ремонта на проблематичната права на автомагистрала " Тракия " от Чирпан до Стара Загора, показват от Института по пътна сигурност.
Според специалисти по-голямата част от неплатилите са жители на Сърбия, Северна Македония и Турция.
" С страните от Европейския съюз имаме съглашения и изпращаме санкциите за скорост. Тамошните управляващи ги връчват и в огромната си част чужденците ги заплащат ", обясниха осведомени.
Всъщност жителите на прилежащите на България страни са недосегаеми за нарушавания на наша територия.
Скоро обаче със заработването на Единния център за обработка на нарушаванията Министерство на вътрешните работи ще успее да си вземе парите и от тях. Причината е, че в центъра единствено час след нарушаването то ще бъде оформяно писмено. Така даже директно преминаващите ще получат глобите си на границата, а при идващото влизане ще би трябвало да си платят, с цел да не останат без брошура. Очаква се центърът да проработи до 2 месеца.
С нововъведението за инспекции за невръчени фишове за скорост и неплатени отговорности по Закона за придвижване по пътищата пък чужденците към този момент са платили над 400 000 лева санкции за скорост от тази година.
С покачвания брой връчени наказания се чака цифрата да нарасне фрапантно. Самите инспекции на непознати жители по браздата започнаха 3 седмици след тези за българите - на 24 юни. Справките за хора без българска шофьорска брошура се вършат на ръка - в системата се вкарва номерът на автомобила или датата на раждането на индивида.
Заради смяната, чужденците към този момент заплащат и фишовете си за дребни нарушавания на пътя. Досега, когато ги глобиха на място, те получаваха фиш. Срокът на погасяването му е 7 дни, по-късно става акт. Така те имат 37 дни, преди санкцията да стане дължима. Мнозина обаче са хванати със остарели прегрешения и са се издължили.
Проблем остават единствено актовете. При тях с изключение на парична глоба се лишават и контролни точки. Глобите обаче стават дължими едвам след връчването на наказателно разпореждане. Такива не се дават на границите. Проблемът обаче ще отпадне с предлаганите промени в Закона за придвижването по пътищата. С тях всяко нарушаване ще се глоби с фиш, а не с акт.
Глоби за 5,5 млн. лева са връчили от Министерство на вътрешните работи на водачи по границата. Проектът започва на 3 юни на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина. Две седмици по-късно сходни инспекции започнаха и на пунктовете във Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово.
Те се правят автоматизирано. Граничарите прекарват през машини персоналните документи на хората в колата. Ако излезе, че има отговорности към КАТ, прегрешилият водач отива на друго гише. Там пътните служители на реда или му издават невръчен електронен фиш, или му споделят каква неплатена санкция има. Тъй като за неплатени санкции се взема книжката, водачите всеобщо се възползват от ПОС терминалите и заплащат отговорностите си. Така към този момент са погасени санкции за над 500 000 лева, а съвсем 99% от всички длъжници заплащат на място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР