От началото на годината ИА Главна инспекция по труда“ участва

...
От началото на годината ИА Главна инспекция по труда“ участва
Коментари Харесай

Най-честите причини за инциденти в резултат на поражение от електрически ток

От началото на годината ИА „ Главна ревизия по труда “ взе участие в следствието на серия произшествия на работното място, аргументите за които са идентични и най-общо са свързани с занемаряване на разпоредбите за сигурност, несбъднат ефикасен надзор или недооценяване на рисковете на съответните работни места.

Според направените разбори в огромната си част тези произшествия са били изцяло предотвратими.

Предвид непрекъснатите старания на ИА ГИТ за повишение информираността на работодателите и работещите за техните права и отговорности за предварителна защита на трудовия травматизъм, ще бъдат готови и публикувани серия информации, ориентирани към типичните аргументи за тежките трудови злополуки в обособени сфери на трудовата активност.

Повтарящи се аргументи за произшествия в резултат на проваляне от електрически ток

Причините за възникването на произшествия в следствие от проваляне от електрически ток се групират в две съществени групи съгласно напрежението на електрическата мрежа и уреди.

1. Злополуки в мрежи напрегнато 380/220 волта.

Две са главните аргументи за възникването на тези произшествия.

Често се стартира умишлено работа по или наоколо до неизключено оборудване или елементи от мрежата. Тези злополуки по предписание се позволяват от личен състав, притежаващ документи, доказващи неговата подготовка и равнище на познания по електробезопасност. Работещите в тези случаи показват прекомерно самочувствие и съзнателно подценяват разпоредбите за сигурност.

Втората типична причина за този тип произшествия е допускане в употреба на електрически уреди без нужната отбрана против пряк и/или косвен досег до елементи, намиращи се под рисково напрежение. Нарушената отбрана против пряк досег е обвързвана с засегната или изчезнала изолираност, счупени или изчезнали капаци, обвивки и други По отношение на индиректния досег най-честите нарушавания са свързани с липса на такава отбрана (най-често зануляване) и/или неизвършена периодическа оценка за нейната успеваемост, което става с премерване.

Неправилно обвързван нулев проводник и неизвършено премерване за оценка успеваемостта на защитната мярка „ нулиране “ е повода да се допусне железни работни плотове в кухня в заведение да попаднат напрегнат, което през месец май докара до гибелта на служащ.

2. Злополуки в мрежа напрегнато над 1000 волта.

Тези произшествия също са вследствие на от време на време повтарящи се аргументи - осъществяване на работа, при която се допират или приближават рисково намиращи се напрегнат въздушни електропроводи или електрически уреди. Пострадалите лица, които са както дипломиран, по този начин и неквалифициран личен състав, във всеки от случаите са правили работа наоколо до елементи напрегнат без да отчетат този факт. Следва да се означи, че тези злополуки не са заради непознаване на заплахата, а по-скоро от неотчитането й при съответните условия на работа. При една от злополуките почина служащ, откакто металният дирек, който са вдигали дружно с сътрудник, е опрял в проводник на въздушна линия и той е попаднал напрегнат.

Други, обичайно повтарящи се аргументи, водещи до тежки трудови злополуки, са свързани с несъблюдение на техническите мероприятия за сигурност (най-често започване на работа без да бъде осъществена инспекция за неявяване на напрежение). Това, наред с несъгласуване на дейностите сред обособените работодатели и/или сред длъжностни лица, и/или самите работещи, става причина за започване на работа по елементи напрегнат. Неизползването на персонални защитни средства при работа по електрически уредби и уреди също води до злополуки, въпреки и непричинени от протичане на ток през човешкото тяло. Има случай на случай, при който служащият не е умрял от токов удар, а от контузиите, получени при рухването от височина, защото не е употребявал колан.

Основните нормативни актове, които контролират сигурността при работа с електрически ток, са:

- Наредба № 16-116 от 08.02.2008 година за техническа употреба на енергообзавеждането;
- Наредба № 9 от 09.06.2004 година за техническата употреба на електрически централи и мрежи;
- Наредба № 3 от 09.06.2004 година за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии;
- Правилник за сигурност и здраве при работа по електрообзавеждането напрегнато до 1000 V;
- Правилник за сигурност и здраве при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи.

По план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “ са създадени интерактивни принадлежности за онлайн оценка на риска в предприятия от стопански действия „ Далекосъобщения “ и „ Производство и разпространяване на електрическа и топлинна сила и на газови горива. Общо са създадени на практика принадлежности за над 30 стопански действия. За тези от тях, за които е съотносимо, се прави оценка и рискът от проваляне от електрически ток. Инструментите могат да бъдат употребявани и за образования и инструктажи. По план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ са назначени помощник-инспектори, които могат да показват функционалностите им пред работодателите.

От ИА ГИТ припомнят, че даже да се открият нарушавания на сигурността и здравето при работа, позволени от служащите, работодателите носят цялата отговорност, защото на тях е вменен ангажимент освен да обезпечат сигурност и здраве при работа, само че и да подсигуряват посредством ефикасен надзор спазването на законодателството и на въведените правила. Това значи, че в случай че служащ не употребява персоналните защитни средства да вземем за пример, отговорност на работодателя е да не го позволява да работи. Ангажиментите на работодателите за обезпечаване на безвредни условия на труд са регламентирани в член 275 от Кодекса на труда, както и в член 14 от Закона за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. В специфичния закон е маркирано, че работодателите носят отговорност за обезпечаване на тези условия, без значение от отговорностите на работещите, както и дали тази активност се реализира от техни органи или е предоставена на други способени служби и лица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР