От началото на годината до края на месец октомври на 1404

...
От началото на годината до края на месец
октомври на 1404
Коментари Харесай

1404 водачи на пътни превозни средства с животинска тяга са санкционирани от началото на годината до момента

От началото на годината до края на месец октомври на 1404 водачи на пътни превозни средства с животинска двигателна сила са издадени наказателни постановления за неспазване на Закона за придвижване по пътищата.

За същия интервал в страната при инциденти с каруци са починали 5 души и са ранени 61.

От статистиката за регистрация на ПТП е видно, че по виновност на водачите на каруци са настъпили 24 тежки пътни произшествия, при които е умрял 1 човек и 34 са били ранени.

По отношение на възрастовия профил на загиналите и потърпевшите при инциденти с каруци – 2 от починалите са били на възраст от 25 до 64 години, а останалите 3 – над 64-годишна възраст, като 2 от тях са били и водачи.

При ранените, още веднъж най-вече са тези на възраст от 25 до 64 години – общо 29, над 64-годишнит са 12, от 21 до 24 години – 4, от 18 до 20 години – 4, а от 10 до 18 години – 12, като притеснителното е, че там има 3 водачи, на които е поверено управлението на каруци, а един от тях даже е бил на възраст от 10 до 14 години.

Полезни препоръки
На вниманието на водачите на ППС, задвижвани от животинска двигателна сила, към този момент е в ход акция "Зима ". Тя се организирана от Съюза на българските автомобилисти, Главната дирекция „ Национална полиция “ и Българския Червен кръст и ще продължи през целия месец ноември. Акцията се реализира с три акции. Във всяка една от тях се обръща внимание на отделна група участници в пътното придвижване – водачи на пътни транспортни средства (ППС), пешеходци, водачи на моторни превозни средства (МПС).

В момента е в ход акцията „ С безопасно пътно транспортно средство през зимата “. Тя е ориентирана към водачите на ППС, каквито са велосипедите и превозните средства с животинска двигателна сила.

Според закона
По отношение на водачите на превозни средства с животинска двигателна сила, Законът за движение по пътищата им вменява редица отговорности:

ЗА КАРУЦИТЕ (ППС С ЖИВОТИНСКА ТЯГА)
Каруцата би трябвало да има (чл. 71, алинея 1 от ЗДвП):
Светлоотразителите би трябвало да са разположени симетрично от двете страни на транспортното средство.

Водачите на каруци, животни или стада трябва непрестанно:
да направляват животните по този начин, че да не създават спънки и рискове за движението по пътищата
и да не ги оставят без контрол на пътя
(Чл. 106, алинея 1 от ЗДвП, предходен текст на чл. 106, Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в действие от 21.01.2017 г.)
Водачите на каруци би трябвало да носят светлоотразителни жилетки през тъмната част на денонощието.

(Чл. 106, алинея 2 от ЗДвП, нова, Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в мощ от 21.01.2017 г.)

Каруците би трябвало да са регистрирани в общината. Регистрацията се прави от определени от кметовете на общините служби за надзор.

(Чл. 167, алинея 2, т. 4 от ЗДвП)

Извадки от ЗДвП:

Чл. 183, алинея 4 (Нова, Дъждовни води, бр. 85 от 2004 година, изм., Дъждовни води, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с санкция 50 лева. водач, който ръководи пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи.

Чл. 184, алинея 1, т. 1 (Изм., Дъждовни води, бр. 97 от 2017 г.) Наказва се с санкция 30 лева лидер на пътно превозно средство, което не е моторно, както и лидер на проведена група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада, който наруши разпоредбите за придвижването по пътищата.

Чл. 185. (Изм. - Дъждовни води, бр. 97 от 2017 г.) За нарушение на този закон (ЗДвП) и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е планувано друго наказване, виновните се санкционират с санкция 20 лева

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР