От началото на годината до края на април 3204 български

...
От началото на годината до края на април 3204 български
Коментари Харесай

До края на април 3200 българи са заминали на гурбет

 От началото на годината до края на април 3204 български жители са заявили, че отпътуват да работят в страните-членки на Европейския съюз.

Скоро идва летният сезон и страните от Европейски Съюз ще се нуждаят от сезонни служащи, които да прибират земеделската годишна продукция. През последните 20 години доста българи работеха в селско-стопанския бранш на Гърция, Италия, Испания, Англия, берейки плодове и зеленчуци. Тази година ситуацията мощно се промени поради избухналата пандемия от ковид и въведеното в съвсем всички европейски страни изключително състояние и забрани за трансгранични пътувания.

След оповестяването на изключителното състояние у нас на 13 март поради COVID-19, Агенцията за заетостта /АЗ/ не е получавала поръчки за работни места от мрежата EURES, която координира набирането на сезонни служащи за страните от Европейски Съюз.

На работа в чужбина по предложения на EURES от началото на 2020 година са се устроили 22 лица. 9 сезонни служащия са почнали работа в испанското земеделие след изявленията в Агенцията по заетостта.

" Статистическите данни на Агенцията по заетостта демонстрират, че 91,5% от декларираните работни места в бюрата по труда в селскопстопанските действия през 2019 година са усвоени, при междинна усвояемост на декларираните работни места за всички стопански действия от 86,8%. Освен това при отвод на безработните за започване на подобаваща работа по неуважителни аргументи, регистрацията им в дирекциите " Бюра по труда " се приключва, което води и до прекъсването на приемането на обществени помощи ", декларира общественият министър Деница Сачева, в отговор на депутатско запитване.

Сезонните работни места в селското стопанство, декларирани посредством бюрата по натрупа напролет на 2020 година, са 3112. Най-много са за сезонни служащи в земеделието – 1376, служащи в овощни градини – 297, опаковач – 284, берачи на плодове и зеленчуци – 170, пакетировачи – 144.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР