От началото на годината до 7 август 2020 г. в

...
От началото на годината до 7 август 2020 г. в
Коментари Харесай

Хиляди декари гори са засегнати от пожарите по границата

От началото на годината до 7 август 2020 година в горските територии на страната бяха регистрирани 300 пожара. Опожарената повърхност е общо 16 600 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Стотици горски чиновници от структурите на Изпълнителна организация по горите и на държавните горски предприятия непрекъснато са на първа линия дружно с пожарникарите в битката с огнената буря, осведомят от ИАГ.
През последните три дни в резултат на високите температури и неналичието на превалявания на изток, ситуацията в страната се усложни и рискът от пораждане на пожари доближи рискови стойности. В изнесения център на Изпълнителна организация по горите на тел. 112 са получени 57 сигнала за пожари в горските територии или непосредственост до тях. В този интервал породиха и най-големите досега горски пожари в областите Сливен и Хасково. В най-големия пожар, зародил се наоколо до Граничен контролно-пропусквателен пункт - Лесово досега са наранени над 5 800 декара горски територии в Държавно горско стопанство Елхово, над 6 000 декара в Държавно горско стопанство-Тополовград и 500 декара в Държавно горско стопанство–Свиленград, където гасенето към момента продължава. Ежедневно в потушаването на този пожар се включват над 80 горски чиновници с повече от 15 автомобила.
В същото време на територията на страната породиха и други огромни пожари в ДГС-Шумен, ДГС-Провадия, Държавно ловно стопанство „ Дунав-Русе “, ДГС-Котел, ДГС-Чирпан и други. Всички те бяха навреме овладяни и загасени от чиновници на държавните горски стопанства и на Пожарна сигурност и отбрана на популацията.
Поради високите температури и засушаването и през идващите седмици ще продължава да има висок риск от пораждане и мълниеносно разпространяване на пожари. Изпълнителна организация по горите приканва посетителите на горските територии да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност и да не демонстрират немарливост. При забелязване на пожар в гората е належащо неотложно да се подаде сигнал на телефон 112.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР