От началото на годината до 19 юни пътната полиция е

...
От началото на годината до 19 юни пътната полиция е
Коментари Харесай

Едва четвърт знаят, че законът не разрешава да се шофира пил, сочи проучване

От началото на годината до 19 юни пътната полиция е открила 2700 нарушавания, в 592 от които някой от участниците е консумирал алкохол. При 216 починали за същия интервал на пътя 4% са били в произшествия, в които някой от участниците е пил и по-късно е карал. В такава обстановка са били и 5% от общо 3600 ранени от януари насам. Това демонстрират данните на полицията, оповестени в границите на проучване за шофирането и използването на алкохол.

През 2022 година пътните произшествия със починали или ранени са били общо 6609, като в 24% от случаите е имало приложимост на алкохол. " Все отново би трябвало да се има поради, че за пътните произшествия всекидневно има повече от една причина ", сподели Мария Ботева, контрольор в " Пътна полиция ". Напомни, че законът не позволява използването на алкохол до 0.5 промила в кръвта, а това е прагът, от който стартират наказванията.

 " Бързите " промени за тестванията за опиати на водачи все по този начин са единствено заричане

През цялата минала година полицията е заловила в разнообразни нарушавания над 11 хиляди водачи, при които е открито, че са използвали алкохол. В същото време повече от 1400 от тях са отказали да бъдат тествани. За съпоставяне - година по-рано хванатите извършители са повече от 9600, а 1351 са отказали тест.

Отделно през предходната година над 5 хиляди са нарушителите, при които е открито, че са с 1.2 промила алкохол в кръвта.

Според национално представително проучване на Blue point по поръчка на " Каменица " 50.4% от интервюираните знаят какво е позволено по закон във връзка с алкохола. В същото време едвам една четвърт споделят, че не е позволено шофирането след приложимост на алкохол, а 20% мислят, че може да се пие в границите на 0.2 промила в кръвта. Общо 58% настояват, че не би трябвало да се кара пил.

Данните демонстрират и че 9 от 10 българи считат, че неспазване на разпоредбите е съществена причина за пътните произшествия. Близо 90% прибавят измежду главните аргументи използването на алкохол, а 73.2% сочат манталитета на хората като определящ фактор. Много са отговорите, в които се вини положението на пътищата - 65.8%.

Общо 74.4% от интервюираните - градско население на възраст 18 - 65 години, настояват, че не се е случвало да пият и да карат по-късно. Всеки четвърти пък твърди, че е пил, само че в границите на допустимото, без да прецизира. Едва 4.4% споделят, че 1-2 пъти са пили над допустимото и са сядали зад кормилото.

19.2% от запитаните споделят, че познават най-малко няколко души с отнета брошура след шофиране пили, а 23.8% имат най-малко един подобен прочут.

Близо 80% твърдят, че в случай че се случи да пият, а са тръгнали с колата, я оставят, 12.1% споделят, че на кормилото сяда непил техен другар, а 3.7% излизат с колата и след това преценят дали да се приберат с нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР