От началото на годината Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) е придобила

...
От началото на годината Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) е придобила
Коментари Харесай

Разузнаването ни засякло опити за застрашаване на сигурността в страната

От началото на годината Държавна организация “Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация по отношение на: дейности, създаващи опасности и закани за суверенитета, териториалната целокупност на България и единството на нацията, застрашаващи политическата и икономическата сигурност на страната. Това се показва в Резюме на доклад за осъществяването на бюджета на службата, съобщи БГНЕС.
ДАР е придобила информация и по линия на противопоставяне на тероризма, трансграничната проведена престъпност и факторите оказващи катализиращо въздействие върху миграционните процеси.
За първото полугодие на 2017-та година, разузнаването е предоставило информация на президент, министър председател, ръководител на Народното събрание, ДАНС, Министерство на стопанската система, Министерство на енергетиката, НСО и други, общо 1259 материала. От тях – най-вече са по линия на вътрешнополитическо направление – 592, 184 материала са свързани с проблемите на тероризма, 181 материала касаещи незаконни миграционни процеси, 153 материала по линия на икономическата сигурност и 149 материала за активността на интернационалната проведена престъпност. На сътрудниците от НАТО, Европейски Съюз и по линия на двустранното съдействие са изпратени общо 784 материала.
От разузнаването регистрират още, че за първото полугодие на 2017-та година са нараснали източниците си на информация. В Агенцията са почнали работа 43-ма нови чиновници, а са били освободени 17. Разузнаването ползва и нови способи на работа при правенето на разбори. Създават се профилирани работни групи по настоящи посоки, притежаващи висока степен на експертиза. Работата “на терен” обаче става все по-трудна, излиза наяве от доклада. “Работата на ДАР зад граница се реализира в усложнена конюнктура – разследване от спешни развития в съответните страни и тежък режим на контраразузнавателно противопоставяне от страна на локалните специфични служби”, показва ръководителят на разследващата организация Драгомир Димитров.
От документа се схваща още, че с изключение на битката против тероризма, миграционния напън, възходящите хакерски атаки, разузнаването следи деликатно процесите, които се отнасят и до енергийната сигурност на страната – “възможностите за диверсификация на енергийните доставки, интернационалните енергийни планове, глобализацията и либерализацията на икономическите връзки и тяхното обвързване с политически фактори, влияещи в обособените страни и региони”.
От средствата в размер на 23,3 млн. лева за 2017 година, през първото полугодие ДАР е изразходвала близо 11,1 млн. лева, излиза наяве още от резюмето на доклада за осъществяването на бюджета на институцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР