От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%,

...
От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%,
Коментари Харесай

Поскъпването на горивата от началото на годината е 20%, не се очаква ново

От началото на годината бензинът е поскъпнал с съвсем 18%, а дизелът с съвсем 20%. Това демонстрира информация в уеб страницата Фуело, който следи всекидневно цените на горивата. Според специалисти от Българската петролна и газова асоциация повишението на цената е обикновено и не се чака друго повишаване. Напротив - има трендове за поевтиняване.


Според данните междинната цена за страната на най-разпространения бензин А 95 е 2,38 лева за литър. Само за един месец той е поскъпнал с 10 стотинки, а за година - с 35. Дизелът през днешния ден е приблизително 2,42 лева Неговата цена е с 12 стотинки по-висока от началото на месеца, а повишаването от предходната година е с 40 стотинки.

Оказва се, че у нас най-евтино е горивото в област Хасково. Парадоксално най-скъпо излиза да заредите колата си в Северозападна България, като класацията водят Монтана, Видин, Враца и Плевен.

В Столичната община цените на бензина и дизела се подреждат на 11 място в класацията.
 Парламентът приема противоречивия Закон за горивата Парламентът приема противоречивия Закон за горивата
Парламентът разисква на второ четене противоречивите текстове, свързани със Закона за горивата. Промените провокираха митинги на търговци и превозвачи.

Експертите споделят, че какви са разликите в цените зависи от доставчиците в съответния регион и конкуренцията сред тях. По думите им, повишаването е същото и за другите европесйки страни, а и съгласно данни на Европейската комисия, цените на нашите горива са най-евтини в целия Европейски съюз.
Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: Единствената причина за повишаването на горивата сега, това е повишението на котировката на суровия нефт. От средата на месец август до момента суровият нефт е поскъпнал със 17%. Дизеловото гориво по нашите колонки е поскъпнало с 5, бензинът - с 5 и 1 %, което е изцяло в границите на естественото. За в този момент има известни трендове даже за понижаване на цените на суровия нефт, което се дължи примерно на огромните петролни ресурси в Съединени американски щати, както и на мощния $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР