От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала

...
От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала
Коментари Харесай

Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки

От началото на годината български възпитаници са спечелили 72 медала от интернационалните олимпиади по математика, физика, химия, биология и астрофизика. Това заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Отличниците се събраха на осмата поредна годишна среща на олимпийските тимове по естествени науки. За да ги поздрави пристигна президентът Румен Радев, а от просветителното министерство дадоха обещание следващата година да дават повече средства за олимпиади.

В дома на 18-годишния Борислав Вандов има богатство. На витрина блестят един сребърен орден, един бронзов, а неотдавна и два златни. Първите места е сграбчил на Балканиада в Сърбия и на интернационална олимпиада по математика в Румъния. За Борислав те са богатство, само че не толкоз поради признанието.
Борислав Вандов, олимпиец: Истински скъпото е това, което получаваш в процеса. Тоест познания и методология. Медалът е просто доказателство, че съм положил труд и че когато ти харесва това, което правиш, когато в действителност искаш да го постигнеш, не е мъчно, тъй като правиш, каквото искаш да правиш.
И каквото обичаш, добавя възпитаникът на Софийската математическа гимназия. Той още не е решил какво желае да работи. Типично за математик, работи редовно - първо си е избрал висше обазование. Иска да учи математика и статистика... в Оксфорд. А съгласно президента Румен Радев успехите на олимпийците над най-силните страни в света са най-хубавата реклама за България.
Румен Радев, президент: Тези триумфи са впечатляващи! А това, което постигате, е един от гарантите за непознатите вложители, които идват в България, ние имаме стоманен аргумент, който вие ни давате.


На държавни срещи не пропущал да спомене внушителния лист от победи на български научни очаквания. Догодина просветителното министерство слага акцент точно върху естествените науки.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието: През идната година 40% от дейностите по ползи на българските учебни заведения ще бъдат ориентирани към тези дисциплини. Ще бъдат вложени съвсем 1 млн. и 500 хиляди лв. в интернационалните надпревари и олимпиади.
А това е с 235 хиляди лв. повече в сравнение с през тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР