От началото на година насам се наблюдава драстично нарастване на

...
От началото на година насам се наблюдава драстично нарастване на
Коментари Харесай

Палестинските страхове нарастват заради зачестилите нападения от израелски заселници

От началото на година насам се следи фрапантно повишаване на насилието , осъществявано от екстремистки израелски заселници против палестински жители в окупирания Западен бряг , като по данни на Организация на обединените нации месечно се оповестява за над 100 случая, написа “BBC ”. Според организацията от началото на 2022 година до през днешния ден към 400 души са били прогонени принудително от земята си.

Разбити коли и подпалени домове и магазини са част от нормалната панорама в последно време. През последните месеци се следят едни от най-тежките прояви на принуждение от страна на заселници на територията на окупирания Западен бряг . При някои от тях са регистрирани и смъртни случаи .

Плакати в памет на починалия 19-годишен Кусай Маатан , на които той е възседнал бял арабски кон, в този момент обкръжават малко кръгово кръстовище в палестинското село Бурка , ситуирано измежду маслинови дървета, североизточно от град Рамала .

„ Той беше доста грижлив. Винаги ме посрещаше топло и благо. Липсата му остави голяма празнота “, споделя дядото на починалия юноша, Абдул Монейм Маатан , като гласът му трепери.

Семейството на младият Кусай , който е бил убит смъртоносно от въоръжен преселник , си спомня ясно за злощастния ден. През този ден младият мъж е отишъл на пикник с другари в края на селото. Местните поданици споделят, че тогава е зародила борба с живеещите наоколо радикални израелци, която ескалирала бързо. Агресивните мъже са хвърляли камъни по младежите, а един от тях е разкрил огън . Най-близкият съдружник на Израел, Съединени американски щати , дефинира случилото се там като „ еврейски тероризъм “ , като разкритикува остро дейностите на причинителите.

Двама израелски заселници и минимум петима палестинци са били задържани от израелските сили за сигурност, които оповестиха обществено, че към момента проверяват случая.

Нападенията от страна на заселниците фактически са зачестили , удостовери млада жена, която е родственик на убития Кусай, която се опасява да назове името си от съображения за сигурност.

„ Никой не знае кой ще бъде идващият Кусай. Никой няма да ни отбрани. Ако, не дай си Боже, има други сходни спорове или набези, нашето държавно управление не може да направи нищо по закон, “, споделя още тя.

Докато Палестинската автономност /ПА/  управлява в огромните палестински градове , Израел резервира съвсем извънреден надзор върху 60% от Западния бряг /известен като Зона С/, като управлява правоприлагането, планирането и строителството. В Зона С, която включва село Бурка, понастоящем живеят към 370 000 палестинци и половин милион израелски жители. Новото израелско държавно управление , което е най-дясното и националистическо досега, преди време намерено разгласи желанието си да удвои броя на заселниците до един милион. По-голямата част от света счита селищата за противозаконни според интернационалното право, макар че Израел не е склонен с това. Още при започване на 2023 година е бил подложен безспорен връх във връзка с строителството на селища на територията на Западния бряг, както и във връзка с узаконяването на аванпостове, гласи информация, оповестена от неправителствена организация „ Peace Now “ .

През последните месеци израелското държавно управление , в чийто състав има дългогодишни деятели, борещи се за правата на заселниците, които заемат доста авторитетни постове в кабинета, е почнало да узаконява 15 заселнически аванпоста , които преди този момент са били противозаконни съгласно израелското законодателство, твърди „ Peace Now “.

Според анализатори и локални поданици тактиката на заселниците е да блокират палестинската държавност , защото неотдавна бяха построени редица нови аванпостове. Както е известно, основаването на самостоятелна палестинска страна на Западния бряг и в линията Газа със столица Източен Йерусалим е отдавнашна цел на подкрепяното от интернационалната общественост решение за спокойно битие на две страни и преустановяване на продължаващия от десетилетия израелско-палестински спор.

Антиокупационните организации , настояват, че „ посредством “ на окуражаването на заселниците от страна на актуалното израелско съдружно държавно управление нападенията , осъществявани от заселници против палестинци и тяхната благосъстоятелност, са се нараснали до рекордно равнище . Тенденцията се откроява на фона на внезапното повишаване на напрежението на Западния бряг през тази година, когато съвсем всяка нощ се правят израелски военни нападения и се стига до голям брой палестински офанзиви. Това е най-смъртоносната година за палестинците и израелците от близо две десетилетия насам. Според данните, събрани от източници на Палестинската автономност, над 180 палестинци са били убити на тази територия – най-вече бойци, само че също по този начин и доста цивилни поданици. От израелска страна са били убити към 32 души, съвсем всички цивилни, като към половината от тях са населявали Западния бряг, без Източен Йерусалим.

Някои смъртоносни набези от страна на палестински бойци са довели до жестоки безчинства , осъществени като възмездие от заселници. Главният израелски боен представител неотдавна разяснява, че внезапното увеличение на нападенията, осъществени от заселници, които той дефинира като „ националистически тероризъм “ , на собствен ред кара палестинците да атакуват израелци.

Правозащитни организации предизвестяват, че насилственото пренасяне на палестинци от домовете им на окупирана земя може да се смята за военно закононарушение от страна на Израел , в случай че се потвърди, че формалните стъпки са равносилни на насила . В същото време заселниците и техните поддръжници в израелското държавно управление се пробват да се възползват от новата политическа действителност. Планират се големи вложения за разширение на селищата и възстановяване на тяхната инфраструктура, което ще затвърди еврейското наличие на Западния бряг и ще промени осезаемо пейзажа. Предвид обстоятелството, че личните им водачи са прекомерно слаби, с цел да реализиран сериозна смяна в актуалната обстановка, както и поради всеобщото усещане, че заселниците се радват на безотговорност, палестинският яд и неодобрение нарастват .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР