От началото на епидемията от COVID-19 държавата не е предприела

...
От началото на епидемията от COVID-19 държавата не е предприела
Коментари Харесай

Държавата трябва да изясни и засили статута на самонаетите работници

От началото на епидемията от COVID-19 страната не е подхванала нито една мярка в поддръжка на самонаетите и неофициалните служащи. Това показа на среща с вицепрезидента Илияна Йотова управлението на Синдиката на самонаетите и неофициалните служащи.

Оказва се, че в България самонаетите и неофициалните служащи са към 800 хиляди, като измежду тях са – надомни служащи, улични търговци, здравни служащи, учители, преводачи, актьори и хора с увреждания, както и наети надомни и домашни служащи.

„ Самонаетите лица останаха без приходи, в това число и наетите в надомна работа. Само 10% от тях са получили обезщетение за безработица, защото нямат трудови контракти “, уточни Виолета Златева, ръководител на ССНР.

От синдиката настояват, че не срещат предпочитание за схващане на проблемите на тези служащи и постоянно получават отводи за срещи на държавно равнище. А на реакцията на държавната администрация, че желаят да се възползват от богатствата на системата, от синдиката дават отговор, че не бягат от регулации, даже в противен случай – желаят да има държавна регулация за този тип служащи и те да бъдат приети.

Вицепрезидентът уточни, че капацитетът на тези хора е голям и страната би трябвало да обясни и ускори статута им на служащи. „ Необходими са неотложни ограничения, с които да бъдат подкрепени тези служащи, с цел да могат да преживеят зимата в тази изключителна обстановка “, уточни още Йотова.

По време на срещата стана ясно, че синдикатът, който от 10 години се бори да вкара тези хора в държавната система, е проучил редица задгранични практики, от които може да се заимства добър образец.

За да могат да се разпознават тези служащи и да се следи тяхната активност, от синдиката оферират основаването на указател на всички самонаети и неофициални служащи, диференциран по специалности.

Като неотложна мярка те оферират също и помощ от 320 лева за всеки, който се е записал като подобен служащ – сумата е изчислена въз основата на междинния приход, който те получават.

Сред разискваните ограничения бяха и омекотен достъп до заеми, обезпечаване на поръчки от страната, осъществяване на обещанието за изкупуване от страната на продукцията им.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР