От началото на декември 2017 г. в Университетската специализирана болница

...
От началото на декември 2017 г. в Университетската специализирана болница
Коментари Харесай

Как Онкологичната болница опитва да запълни нуждата на пациентите от повече внимание и информация

От началото на декември 2017 година в Университетската профилирана болница по онкология (УСБАЛО) се провеждат групи за психо-емоционална поддръжка на пациентите с онкологични болести и на техните близки. Днес след тържествено освещаване управлението на Онкологичната болница показа и специфичния нов " Център на пациента " , който ще разшири опциите за психическа, прочувствена и осведомителна поддръжка на хората по време на тежкия път на превъзмогване на болестта.

В Центъра към този момент работят трима психолози, като услугите на звеното са безвъзмездни за всички пациенти с онкологични болести и за техните близки. От началото на на самодейността за немедицинска поддръжка са извършени над 70 самостоятелни съвещания, както и 11 групови занятия, описаха от болничното заведение. Повечето хора, потърсили помощ, са имали потребност от характерна информация или внимание поради тревожното прочувствено положение, в което са изпаднали.

Консултирани са и 24-ма близки на пациенти. Все още обаче е невисок броят на чиновниците на болничното заведение, потърсили помощ от психолозите в Центъра – едвам шестима. Макар и названието на новото звено да е " Център на пациента ", концепцията е вратите му да са отворени за консултация и поддръжка също и за медиците в болничното заведение поради стресовото естество на специалността им и високият риск от професионално прегряне (бърнаут).

Работата на Центъра ще се развива и в още направления. Например скоро в него стартира да действа група за арт-терапия на пациентите с онкологични болести, която ще се спровежда всяка седмица от 16 ч. Освен това от февруари ще се провеждат и тематични срещи по разнообразни въпроси, които вълнуват болните, като хранене, живот след лекуването, рехабилитация с лектори експерти от УСБАЛО или други лечебни заведения.

Освен главната си активност психолозите в Центъра на пациента имат задачата да организират и анонимни анкети измежду пациентите, отишли на консултация при тях. Засега дребна част от хората се съгласяват на противоположна връзка, само че от събраните отговори до момента към този момент се открояват някои трендове, оповестиха от болничното заведение.

Масово пациентите биха желали да разполагат с повече информация за болестта и лекуването си - към 77% от запитаните, като половината от тях биха желали това да става посредством пряк диалог и осведомителни брошури. Сред главните рекомендации към болничното заведение е подобряването на битовите условия и на приема в лекарските кабинети, както и на връзката сред медицинския личен състав и пациентите.

Нито един от интервюираните пациенти не се е оплакал, че му е било желано нерегламентирано доплащане или да направи " наложително " избор на екип, акцентират от болничното заведение. Спрямо отговорите и съответните посочени проблеми към този момент се прави опит за метаморфоза на приема в някои от структурите на лечебното заведение, само че за цялостното решение на този проблем и за подобряването на битовите условия са нужни много средства за поправки, разясниха от Онкологията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР