От началото на частичната мобилизация в Русия са загинали най-малко

...
От началото на частичната мобилизация в Русия са загинали най-малко
Коментари Харесай

Болести, побои, алкохол. Поне 14 мобилизирани руснаци загинаха на път за фронта

От началото на " частичната готовност " в Русия са починали минимум 14 мобилизирани, още преди да стигнат да отидат на фронта. Те са умряли по разнообразни аргументи в образователните центрове и военните бази на Министерството на защитата. Болести, побои и алкохол, са главните три аргументи за гибелта им.

Информацията за починалите се появява най-вече в районните медии, към които се обръщат роднините и приятелите на мобилизираните мъже. Властите не желаят да разясняват тези произшествия, като трансферират виновността върху самите жертви.

Би Би Си е разкрило единствено един отчет за формирано дело за гибелта на мобилизиран мъж в сборен пункт край западносибирския град Тюмен. Не са известни обаче нито членът, по който е формирано делото, нито лицата, взели участие в следствието.

В сряда представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че " грешките в оповестената частична готовност са видяни от мнозина ".

" Путин сподели, че в случай че не бяхме създали това, нямаше да знаем за съществуващите проблеми. Затова в този момент ще бъдат подхванати ограничения, с цел да се вкара ред в тази система ", добави Песков.

Би Би Си събра най-новите данни за събитията, при които са починали мобилизираните.

Един от първите известни смъртни случаи на мобилизиран мъж е от 27 септември , когато Борис Шаваев, гражданин на село Звездни в Кабардино-Балкария, умира на плаца на поделението. Съобщено е, че повода за гибелта е тромбоемболия.

На 28 септември в наборния пункт Андреевски край Тюмен е умрял мобилизиран мъж, оповестяват локални медиите. Местните управляващи не оповестяват никакви детайлности, в това число името на умрелия. Те не реагират и на запитванията на медиите. На 11 октомври военният следствен отдел за гарнизон Тюмен оповестява на организация 72.RU, че във връзка със гибелта на мъжа е формирано наказателно дело и се води следствие, само че не и никакви детайлности. Порталът NEFT се базира на източници, съгласно които в сряда мъжът е бил на 49 години и е работил в компания за жилищно строителство и комунални услуги. " Голото тяло в торба е отнесено в селото и е издадено уверение с автограф " Асфикция ". Посочената причина за гибелта не е " гибел по време на бойни дейности ", не е " самоубийство ", а " друга ".

На 28 септември тяло на мъж е открито и във военно отделение в югоизточната част на Забайкалския край, оповестява Chita.ru. Фактът на гибелта е доказан пред публицисти от отдела за военно следствие към Следствения комитет, само че от този момент не са известни други детайлности.

На 3 октомври е обявено, че във Висшето военно командно учебно заведение в Новосибирск е умрял мобилизиран мъж. Информацията е доказана от Нина Шалабаева, комисар по правата на индивида в Новосибирска област. Според нея мъжът е умрял в съня си. По-късно от службата на омбудсмана прецизират, че умрелият е 35-годишният Александър Колтун, родом от Братск.

Официалната причина за гибелта на Колтун в медицинския отчет е инфаркт, написа Sibir.Realii. Семейството на Колтун обаче подозира, че гибелта е насилствена. Познати на фамилията описват пред публицисти, че по тялото на мъжа имало синини и следи от счупвания.

Освен това, съгласно майката на Колтун, той се е оплакал, че в поделението се продава " водка менте ". " Той сподели: Мотаем се напред-назад, всички пият в близост, не ни дават униформа, не ни хранят. Той сподели, че към момента дояжда това, което е взел от у дома ", цитира думите ѝ Sibir.Realii.

На 3 октомври оказва се, че в Свердловска област са починали трима мобилизирани мъже. Двама са починали на територията на Еланския гарнизон на образователния център на Министерството на защитата в село Порошино. Друг умира, откакто е изпратен у дома.

" Един мобилизиран мъж умря от припадък, а различен се самоуби. Третият е отписан и изпратен у дома, където умира незабавно от цироза на черния дроб ", изяснява случая Максим Иванов, народен представител от Държавната дума на Свердловска област.

В същия ден обаче медиите пишат, че третата жертва - 44-годишният гражданин на село Кизилбулак, Челябинска област, Денис Козлов, може да е умрял от последствията от пердах сред мобилизирани бойци, а не от цироза на черния дроб.

На 4 октомври медии оповестяват за гибелта на Дмитрий В., който е мобилизиран от Красноярск във военно отделение в Омск. Близък другар на Дмитрий, който бил изпратен дружно с него в Омск, споделя, че в поделението са заплашвани поради спор с други мобилизирани мъже.

" Имаме съмнение, че не е бил на себе си, тъй като Дима не е имал податливост към самоубийство, нито опити за такова. Той има две дребни деца. Когато си тръгваше, той беше във радостно положение на духа, щеше да се върне жив и здрав ", споделя брачната половинка на приятеля на умрелия пред NGS24.RU.

На 5 октомври в Пенза един от мобилизираните мъже е умрял на полигон по време на подготовка, оповестява вестник " ПензаИнформ ". Името на 41-годишният мъж не е обявено. Чак на 11 октомври комисарят по правата на индивида на Пензенска област Елена Рогова удостовери пред РБК за гибелта на активизирания мъж, само че не и аргументи и детайлности за гибелта му.

На 6 октомври медиите, базирайки се на свои източници, оповестяват за гибелта на 28-годишен мобилизиран мъж в Каменка, Ленинградска област. Според " Сирена " и " ЛенТВ " той е получил съдбовна огнестрелна рана, откакто се е прострелял с автомат по време на образователна пукотевица.

На 7 октомври във Висшето военно командно учебно заведение в Новосибирск е открито тялото на още един мъртъв мобилизиран мъж. Местният вестник " Сибкрай " оповестява, че вторият новобранец е от Новосибирск и че съгласно роднините му той е бил погубен " вследствие на насилствени дейности ". Името му не беше обявено.

На 9 октомври се оповестява за гибелта на мобилизиран мъж в Якутия. Агенция РИА Новости цитира източник, съгласно който мъжът, роден през 1983 година, който е бил мобилизиран, е паднал от прозореца на разпределителен център в Кангаласи и е умрял. Според локалните медии умрелият е бил в алкохолно замайване и се е опитвал да слезе от прозореца на втория етаж с въже от одеяла.

На 11 октомври управляващите на Челябинска област оповестяват, че Максим Родионов, 27-годишен мобилизиран мъж от Снежинск, е умрял в 32-ри боен лагер в Екатеринбург. Медиите обаче писаха за гибелта му още предходната седмица. Максим Иванов, народен представител в Думата от Свердловска област, който следи мобилизацията в Урал, твърди в коментар за портала EAN, че повода за гибелта е свръхдоза опиати. По думите на депутата Родионов е пътувал до Снежинск и е купил опиати дружно с различен локален мобилизиран жител. Депутатът не знае по какъв начин младият мъж е съумял да напусне военния лагер.

В сряда, 12 октомври , стана известно за гибелта на четвърти новобранец в подготвителния лагер в Еланск.

" Младият мъж, роден през 1989 година, отишъл в здравното поделение, където положението му се влошило и сърцето му спряло. Медиците правят реанимационни дейности. Четири пъти сърцето му тръгваше, само че за жалост индивидът умря, не можаха да го спасят ", цитира E1.RU депутата от Държавната дума Максим Иванов.

Загиналият е Кирил Богданов, доброволец от групата за търсене " Феникс " от Верхняя Салда. На 5 септември той е на 34 години и има три деца. Познат на Богданов описа пред публицисти, че преди този момент мъжът не се е оплаквал от здравето си.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР