От началото на 2023 г. нарастват изискваните възраст и стаж

...
От началото на 2023 г. нарастват изискваните възраст и стаж
Коментари Харесай

Вдигнаха възрастта и стажа за пенсиониране

От началото на 2023 година нарастват изискваните възраст и стаж за пенсиониране. Изискваната възраст за дамите нараства с 2 месеца до 62 години, а за мъжете - с 1 месец до 64 години и 6 месеца. Необходимият стаж и за дамите и за мъжете се усилва с 2 месеца и става надлежно 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 4 месеца за мъжете.
Планирано е изискваните години стаж за пенсиониране да нарастват до момента в който доближат 37 година за дамите и 40 година за мъжете. Това ще стане през 2027 година Възрастта за пенсиониране ще нараства до момента в който доближи 65 година и за мъжете и за дамите, което ще стане от началото на 2037 година
През 2023 година се резервира правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на естествената възраст при съществуване на условия стаж. Това право може да се употребява от дамите, навършили 61 година, както и от мъжете на възраст над 63 година и 6 месеца. Тази пенсия се отпуска пожизнено с понижение от 0,4% за всеки месец недостигащ на човек до общата пенсионна възраст.
Минималната пенсия остава замразена на 467 лева през първите месеци на 2023 година А дали ще има покачване на минималната пенсия и дали то ще бъде от 1 юли, ще би трябвало да реши Народното събрание, евентуално след осъществяване на нови избори.
В последния работен ден преди Коледа Народното събрание отхвърли предложенията за промени във формулата за годишно индексиране на пенсиите. Имаше предложение от 1 юли 2023 година пенсиите да бъдат нараснали по модифицирано “швейцарско предписание ” - с по-голямото от 100% от растежа на междинния застрахователен приход или 100% от инфлацията за миналата година.
Това предложение не беше признато. В резултат остава в действие досегашното “швейцарско предписание ” и от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 50% от растежа на междинния застрахователен приход и 50% от инфлацията. Според предварителните планове нарастването на пенсиите ще бъде с 12%.
Повишението на минималната пенсия не става автоматизирано по “швейцарското предписание ”.
Не става и с решение на Министерски съвет или Националния застрахователен институт. За нарастване на минималната пенсия е належащо особено решение на Народното събрание. С удължаването на бюджета за 2022 година депутатите в последните работни дни на Народното събрание за предходната година взеха решение, че към този момент минималната пенсия остава 467 лева
Удължаването на бюджета за 2022 година е в действие до съставянето на нов бюджет за 2023 година Целта на депутатите беше при образуване на постоянен кабинет той да предложи бюджет, в който да вкара своите политики.
Теоретично е допустимо да бъде формиран постоянен кабинет и в границите на сегашния парламент. В този случай новият кабинет ще би трябвало да приготви бюджет за 2023 година, в който да вкара свое предложение за
размера на минималната пенсия - дали изобщо да има нарастване и с какъв брой.
Ако не се стигне до сформиране на държавно управление при този парламент, още веднъж отиваме на избори.
В тази случай новият парламент ще би трябвало да реши дали ще има нарастване на минималната пенсия, с какъв брой и от по кое време.
Минималната наследствена пенсия, както и минималните пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент или общо заболяване, се дефинират като % от минималната пенсия. Затова дали ще бъдат увеличени през 2023 година би трябвало да реши Народното събрание. Само обществената пенсия за напреднала възраст може да бъде увеличена с решение на Министерски съвет. Ако тя бъде увеличена от 1 юли с 12%, ще нарасне от сегашните 247 лева на 276,64 лева Това би довело до нарастване и на пенсиите за военна и гражданска неработоспособност. Но нов бюджет на Национален осигурителен институт не беше признат, а единствено беше удължено действието на бюджета за 2022 година Затова последващо постоянно държавно управление би трябвало да реши дали да усили обществената пенсия за напреднала възраст.
Ако на човек не му доближават няколко месеца или години стаж, с цел да получи право на пенсия, може да ги купи, като от началото на 2023 година няма смяна на цената, която би трябвало да заплати. Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) хората, на които не им доближава стаж, може да платят за всеки месец вноска в размер на 19,8% от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се жители.
От 1 януари 2023 година минималната заплата набъбна от 710 лева на 780 лева Но минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се остава без смяна в размер на 710 лева Така и цената на всеки месец недостигащ стаж остава 140,58 лева Ако на човек не му доближава година стаж, би трябвало да заплати 1686,96 лева, а цената за всичките 5 години, които по закон може да бъдат купени, е 8434,80 лева
Възможностите за пазаруване на застрахователен стаж са посочени в КСО и се позволяват единствено в тъкмо избрани случаи. Има три разновидността, при които хората могат да купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.
Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране. Преди да купят стаж хората би трябвало да ревизират в териториалното отделение на Национален осигурителен институт тъкмо какъв брой време не им доближава за пенсия. Защото, в случай че платят по-голяма сума от нужната, това няма да им обезпечи по-висока пенсия, само че ще имат право да изискат надплатената сума да им бъде възобновена от съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите. Недостигащият застрахователен стаж се преценя към датата на заявката. Пенсията се отпуска от датата на заявката, откакто са импортирани дължимите осигуровки. Внасянето на осигуровките за недостигащия стаж става по банков път след подадена декларация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР