От началото на 2022 г. контролните органи на ИА Главна

...
От началото на 2022 г. контролните органи на ИА Главна
Коментари Харесай

Инспекцията по труда издала 9667 разрешения за работа на непълнолетни

От началото на 2022 година контролните органи на ИА " Главна ревизия по труда " са издали 9667 бр. позволения за започване на работа на малолетни лица . Наблюдава се растеж по отношение на същия интервал на предходната година, когато разрешенията са били 6643 бр. Сред дребното наложителни документи, които работодателят би трябвало да показа, с цел да получи позволение да наеме малолетно лице, е и оценка на риска на работното място, с което се цели да се потвърди, че юношите ще работят в безвредна за тяхното здраве среда. Непълнолетните лица си намират работа най-много в секторите търговия, ресторантьорство и хотелиерство.

Това демонстрира огромно проучване на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EА-БЗР), фокусирано върху обвързваните с работата мускулно-скелетни разстройства през интервала 2018 - 2021 година. Целта е да бъдат употребявани в общоевропейската акция " Здравословните работни места облекчават товара 2021 - 2022 година, координирана от EА-БЗР.
 Близо 27,6 милиона души по света са жертва на насилствен труд
Близо 27,6 милиона души по света са жертва на насилствен труд

Европейска комисия предложи да се забранят продуктите, създадени с насилствен труд

Всеки втори работещ юноша страда от мускулно-скелетните разстройства. 45% от служащите под 25 години страдат от едно или повече мускулно-скелетни разстройства (МСС). Около 1/3 е делът на младежите на пазара на труда, които се оплакват от болки в гърба, а всеки четвърти от тях изпитва мускулни болки в долната част на крайниците. За съпоставяне при служащите над 50 години 67% от интервюираните споделят, че имат едно или повече МСС. Половината от тях споделят, че се оплакват от болки в гърба, а 38% - в долната част на крайниците.

Предвид резултатите от изследването от европейската институция молят предварителната защита на мускулно-скелетните разстройства да стартира още от учебно заведение. Според Агенцията проучването демонстрира, че има релативно висок дял на разпространяване на МСС измежду децата и юношите. Отбелязва се, че съществена причина за това е продължителното седене, изключително при неправилна стойка, при което се визира долната част на гърба, това от своя страна води до болки и мускулно-скелетните разстройства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР