От началото на 2020 г. България започва доставката на руски

...
От началото на 2020 г. България започва доставката на руски
Коментари Харесай

България ще получава газ от Русия през Турция

От началото на 2020 година България стартира доставката на съветски газ през Турци, като стопират доставките през Украйна. Благодарение на смяната цената на природния газ от Русия понижава с 5%. „ В резултат от постигнатите договорености сред „ Булгаргаз “ ЕАД и ООО „ Газпром износ “, доставните цени за българските битови и индустриални консуматори на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази спестовност се дължи на отпадането на разноските за достъп и транспорт през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през идната година няма да бъдат заплащани от „ Булгаргаз “ ЕАД и от българските консуматори на естествен газ”, разгласи енергийният министър Петкова по време на изключителна конференция. Очаква се българският снабдител “Булгаргаз” да осъществя позитивен финансов резултат в подобен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от възнаграждение на по-ниските цени, оповестени от „ Булгартрансгаз “ ЕАД на вход „ Странджа “.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „ Газов хъб Балкан “ ЕАД започва многостранна търговия на проведения борсов пазар, в това число кратковременен сегмент (spot), дълготраен сегмент и брокерска услуга. „ Това ще даде опция за цялостна либерализация на пазара на природен газ у нас “, акцентира тя.

За първи път през тази година „ Булгаргаз “ организира няколко търга и подписа контракти за доставки на полутечен природен газ, в това число и от Съединени американски щати, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са контрактувани още 100 млн. куб. м. полутечен природен газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР