От началото на 2019 г. до момента за българския пазар

...
От началото на 2019 г. до момента за българския пазар
Коментари Харесай

Близо 400 млн. куб. м втечнен газ е внесла България тази година

От началото на 2019 година досега за българския пазар са импортирани 396 млн. куб. м полутечен природен газ, от които 182 млн. куб. м са американски, стана ясно след среща на българския министър председател Бойко Борисов с посланика на Съединени американски щати в Гърция Джефри Пиат,. Тя се е състояла в границите на Четвъртата среща на върха в Солун, провеждаща се в петък.

Двамата са разискали диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и района на Югоизточна Европа, напредъка на градежа на газовата връзка сред България и Гърция, която се поддържа от Вашингтон и Брюксел, както и желанието на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " да купи 20 на 100 от опрукта за създаване на терминал за регазификация на втечен газ край гръцкото пристанище Александруполис.

По думите на Борисов сега " Булгартрансгаз “ прави разбор за количествата полутечен природен газ, които следва да резервира в границите на втората обвързваща фаза на пазарния тест за интереса да се купят количества.

Строежът на газовата връзка сред България и Гърция бе главният акцент от диалозите на Борисов в Солун, както и на речта му пред срещата.

" Ускорената реализация на газовия интерконектор сред България и Гърция е предпочитан освен за нас, само че и за целия район. Само преди дни ревизирах напредъка на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа “, декларирал Борисов пред гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис преди старта на форума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР