От началото на 2018 г. в сградата на ул. Хан

...
От началото на 2018 г. в сградата на ул. Хан
Коментари Харесай

Собственикът на "Еконт" купи историческа къща в София за 8.2 млн. лева

От началото на 2018 година в постройката на ул. " Хан Крум " 31 се обитаваше ресторант ANDRе

© Цветелина Белутова Почти 100-годишна къща на ул. " Хан Крум " 31 в София, в която през годините са живели финансисти, политици, предприемачи, била е офис, а последно – ресторант, към този момент ще бъде център за хора, чиято съществена цел е развиването. Това заяви Милена Хаджииванова, създател и шеф на консултантската компания " Ейч Вижън ".

Къща за развиване
Милена Хаджииванова, шеф на H-Vision, ще развива тематиката за човешкия напредък в постройката с поддръжката на " Еконт "

" Концепцията е моя, показах я на Николай Събев и той ми повярва. Заедно избрахме къщата сред офертите на пазара, само че инвестицията е негова. Работим като съдружници на договорни начала ", посочи тя. Николай Събев е мажоритарен притежател на " Еконт Експрес " - куриерска компания, тръгнала от Русе, с доходи 179.5 млн. лв. за 2018 година и растеж 6.8% по отношение на година по-рано.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Милена Хаджииванова ръководи този обект. Тя е наш бизнес сътрудник неотдавна и е особено поканена да развие тематиката " Човешки напредък " там с мощната ни поддръжка ", удостовери и Николай Събев.

" Стремим се да създадем отворена общественост от хора, за които развиването е съществена полезност ", изясни Милена Хаджииванова. Тя е клиничен психолог, сертифициран пофесионален коуч и има близо 20 години процедура, обвързвана с образования за личностно и организационно развиване. Работила е и с екипа на " Еконт ", откъдето и познава притежателя на компанията.

" Тук ще има разнообразни събития, образования, джаз вечери, четения на книги, кино, както и споделено работно пространство за 30 души. В къщата има пет зали, които ще бъдат отдавани чартърен за събития, свързани с общата концепция. Ще работи бар, в който ще се предлага най-хубавото кафе в София, разнообразни коктейли, смутита и други здравословни храни ", добави тя.

В момента осъвременяват дизайна на къщата и градината с концепцията да проработят от началото на октомври.

Инвестицията е 8.2 млн. лв.
" Нордик пропъртис ", сдружението за парцели на Николай Събев, има капиталовите активи за 20.6 млн. лв. и 455 хиляди лв. доходи през 2018 година

Фотограф: Цветелина Белутова
Справка в Имотния указател сочи, че Николай Събев е купил къщата февруари през сдружението си " Нордик пропъртис " за 8.2 млн. лв.. Сградата е към 200 кв.м, дворът – съвсем декар. Продавач е предприемачът Добромир Гущеров през сдружението си " Гущеров и наследник " (бивше " Орел консулт " ).

" Нордик пропъртис " е с предмет на активност покупка на парцели и движимости за отдаване чартърен. Инвестиционните активи на сдружението през 2018 година са за 20.6 млн. лв.. Притежава още няколко парцела в София, голям брой в Русе и обособени собствености в Плевен, Габрово, Шумен, Хасково и Банско. Приходите му за 2018 година са 455 хиляди лв. при 324 хиляди лв. година по-рано.

Ресторант ANDRè продължава на ново място

От началото на 2018 година в постройката се обитаваше ресторант ресторант ANDRè на началник Андре Токев. При позвъняване на телефона за резервации оттова обясниха, че от сряда предходната седмица ANDRè краткотрайно е затворен. Поясниха: " ще отворим в средата на идния месец на нова локация, само че още не се знае коя ", и насочиха към другите софийски заведения за хранене на началник Токев.

Изчакахме да изтече шестмесечното предупреждение, сподели Милена Хаджииванова.

Къщата на Марко Рясков
Къщата на банкера Марко Рясков (снимка от персоналния списък на доктор Сава Рясков, оповестена на dnevnik.bg) е издигната през 1922 година

[Дневник]
Къщата на " Хан Крум " 31 е издигната през 1922 година и е била благосъстоятелност на Марко Рясков - финансист, шеф на Българска народна банка и министър на финансите през 30-те години на предишния век. Рясков е учил в Германия, има главен принос за въвеждането на ипотечното кредитиране в България, дълготраен шеф на Българска кредитна банка, взел участие е в спасяването на евреите.

След 9 септември фамилията му е изселено, домът му е иззет, а той попада за пет години в Белене с обвиняване, че е английски разузнавач. После е освободен и доживява 89-годишна възраст. В дома му след конфискацията се настанява Антон Югов – вътрешен министър на България през 1944 - 1949, министър-председател през 1956 - 1962 година Югов живее в къщата до 1990 година

В ерата на " Трон "

В Имотния указател постройката се появява в края на 90-те години. По това време неин притежател е " Фърст файненшъл " - компания на предприемачите Красимир Стойчев и Ангел Първанов. През 90-те години те нашумяха като основатели на формация " Трон ", съсобственици на Туристспортбанк, а Красимир Стойчев - като притежател на първия лиценз за GSM оператор в България и основател на " Мобилтел ". При рецесията през 1997 година групировката изпадна във финансови усложнения.

В Имотния указател са отразени две възбрани върху парцела на " Хан Крум " 31 от този интервал. Първата е от октомври 1998 и е заличена едвам през януари 2007 година Вероятно това става с помощта на заем от 2.3 млн. $, провиснал от КТБ, защото през февруари същата година е вписана ипотека върху постройката. През май предприемачът Добромир Гущеров купува къщата за 10.77 млн. лв.. Стойчев, Първанов и Гущеров бяха измежду членовете на Г-13 - обединяване на едрия бизнес в България от края на 90-те години.

През февруари, 12 години по-късно, къщата на Марко Рясков става благосъстоятелност на " Нордик пропъртис ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР