От началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по

...
От началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по
Коментари Харесай

Министърът на икономиката се похвали с инвестиции за 700 млн. лева

От началото на 2018 година са издадени 10 документа по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) с общ размер от близо 600 млн. лева и планувани 877 нови работни места. В края на 2017 година и началото на 2018 година Министерството на стопанската система подписа контракти за поощряване на 7 сертифицирани плана по ЗНИ с общ размер на вложенията 99.76 млн. лева и 1905 нови работни места. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на брифинг, на който участваха зам.-министрите на стопанската система Лъчезар Борисов и Александър Манолев, както и изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев.

Икономическият министър акцентира, че един от финансовите тласъци по ЗНИ, който има значение за предприятията в производството е построяването на детайли на довеждаща инфраструктура. В тази връзка стана ясно, че в края на 2017 година са подписани контракти с вложителите и общините, в които се реализират сертифицираните капиталови планове, като на общините Габрово и Девня и Белослав е възложен запас от бюджета на министерството в общ размер на 3.94 млн. лева, оповестиха от МИ.

„ Тази позитивна наклонност се удостоверява от броя на сертифицираните планове по ЗНИ “, безапелационен бе министър Караниколов. По думите му през 2017 година са издадени 31 документа. Общо плануваните с плановете вложения възлизат на 311.5 млн. лева и се чака откриване на 5850 нови работни места. 15 плана се реализират във високотехнологични производства и услуги и са разпределени на територията на разнообразни области в страната. За съпоставяне през 2016 година са сертифицирани 24 плана, а през 2015 година единствено 12.

От своя страна зам.-министър Лъчезар Борисов съобщи, че за първи път през последните две регистрирани тримесечия от Национален статистически институт излиза наяве, че генератор на стопански напредък са вложенията, а освен потреблението и износът, които порастват с 4,3% в действително изражение.

По време на брифинга министър Караниколов връчи и три документа на компаниите „ Амилум България “ ЕАД, „ Кастамону България “ АД и „ Витте Аутомотив България “ ЕООД за инвестиция клас А по реда на ЗНИ. Общият размер на вложенията на сертифицираните компании е 269 472 000 лева, като се планува откриването на 362 нови работни места. Инвеститорите благодариха на Министерство на стопанската система и БАИ за ползотворното съдействие.

В умозаключение министър Караниколов изрази убеденост, че 2018 година ще е доста сполучлива, като разчита за това на градивния разговор с работодателските организации и бизнеса.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР