От началото на 2018 г. инспекторите на Държавна агенция за

...
От началото на 2018 г. инспекторите на Държавна агенция за
Коментари Харесай

Нарушения при везните в търговската мрежа

От началото на 2018 година инспекторите на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) са инспектирали 442 броя везни в комерсиалната мрежа на територията на Южна България.

Проверките са били съсредоточени в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали, като са обхванали 281 търговски обекта, оповестиха от организацията, представени от БГНЕС.

Констатирани са нарушавания в 66 от тестваните обекти – открити са 78 везни с изминал период на наложителната метрологична инспекция. Пет от тях са били и с нарушени пломби, ограничаващи достъпа до местата за конфигурация и контролиране, което разрешава измерванията с тях да бъдат манипулирани. Установено е и една везна, която е неразрешена за комерсиална активност.

За нарушаванията са формирани 66 протокола за наложителни наставления, с които несъответстващите везни са спрени от приложимост и 61 акта за определяне на административно нарушаване. Предстои формиране на административно-наказателно произвеждане във връзка с още петима извършители, на обща стойност от към 12 000 лева

Проверките в цялата страна не престават, като ще обзет и краткотрайно разкритите търговски обекти, присъщи за настъпващия летен сезон.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР