От началото на 2017 г. до 17.11.2017 г. инспекторите на

...
От началото на 2017 г. до 17.11.2017 г. инспекторите на
Коментари Харесай

От началото на 2017 г. ДАМТН е извършила над 4 хил. проверки на язовирите в страната и са съставени повече от 395 Акта

От началото на 2017 година до 17.11.2017 година инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол са взели участие в инспекции на 4175 инспекции на язовири в цялата страна. За нарушаване на Закона за водите и несъблюдение на Наредбата за изискванията и реда за реализиране на техническата и безвредната употреба на язовирните стени и на оборудванията към тях, както и на надзор за техническото им положение (Наредбата) са формирани и връчени 395 бр. актове за определяне на административни нарушавания.

Паралелно с това се прави непрекъснат мониторинг на 205 язовира избрани като евентуално рискови в писмо изпратено до Върховната административна прокуратура. През дейния дъждовен сезон на тях се вършат инспекции всяка седмица. Други язовири се поддържат изпразнени, за което се реализира непрекъснат надзор.

Припомняме, че тези пълномощия са предоставени на ДАМТН от 1 януари 2016 година Оттогава до в този момент направените инспекции са над 7 хиляди През първата година от активността на профилираната дирекция към държавната организация няма огромен брой формирани актове за определяне на административни нарушавания заради спецификата на инспекциите, написано в нормативната уредба. При първа инспекция на притежателите се дават наставления за премахване на установените нарушавания със период, който постоянно е по няколко месеца поради сложността на нужните поправки.

Едва при последващите инспекции се сформират актове, при положение, че не са подхванати нужните дейности. Показателно за интензивността на дирекцията в тази посока е, че през 2017 година приблизително всеки ден се издава акт на притежател на язовир.

С цел още по-ефективен надзор и усъвършенстване на активността на ДАМТН сега се работи по промени в Закона за водите, които плануват по-ефикасенконтрол за безвредната употреба и техническа редовност на язовирните стени и оборудванията към тях проблеми в резултат на недостатъчност на законовата уредба, посредством потребление на международна процедура препоръчвана от Международната комисия по огромните язовири и изключително международния опит по отношение на употребата и контрола на дребните язовири за постигането на ефикасен държавен надзор върху язовирите. За което организацията е предложила следните нужни промени:

•В взаимозависимост от размерите – височина на язовирната стена и размера на водохранилището се прави подредба на язовирите. Въвежда се подредба на язовирите според критериите на Международната комисия по огромните язовири на „ огромни “ и „ дребни “.

•С въвеждането на подредба на язовирите по степени на евентуална заплаха се дава опция за установяване на друга честота на инспекциите от страна на контролния орган.

•Промяна в компетенциите на комисиите, които се назначават от регионалните шефове според член 138а, алинея 3 от Закона за водите и ограничение на подлежащите на инспекция обекти, а точно: инспекция и оценка на готовността за безвредна употреба на язовирите с висока степен на евентуална заплаха на територията на съответната област в естествени, рискови и спешни условия.

•Регламентиране на случаите, когато могат да се ползват насилствени административни ограничения, методът за тяхното приложение и редът за тяхното обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР