От МВФ предупредиха, че светът навлиза в ситуация, в която

...
От МВФ предупредиха, че светът навлиза в ситуация, в която
Коментари Харесай

Неустойчиви политики и популизъм застрашават глобалната икономика, предупреждава МВФ

От МВФ предизвестиха, че светът навлиза в обстановка, в която " финансовите условия може внезапно и остро да се затегнат "

Още по тематиката
Когато празненството завърши

Икономиката на еврозоната доближи най-високия си напредък от десетилетие през 2017 година, само че темпът оттук насетне ще се забавя
27 апр 2018
МВФ предизвести, че Съединени американски щати и Китай могат да навредят на световния напредък

Фондът удостовери прогнозите си за световнта стопанска система през идващите две години
18 апр 2018
МВФ предизвести Китай за " рисковите " равнища на дълг

Общата задлъжнялост на Пекин е достигнала 28 трлн. $, което е 4 пъти повече от началото на финансовата рецесия през 2008 година
16 авг 2017 Все повече опасности се натрупват в международната стопанска система, предизвестява Международният валутен фонд (МВФ) в последния си отчет World Economic Outlook. МВФ показва неустойчивите политики и националистическите дейности на някои държавни управления като два от най-големите рискови фактори за световния напредък. Американските мита против Ктиай и комерсиалната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп са подложени на извънредно остра рецензия. Прогнозата за световния напредък за тази и идната година е понижена с 0.2% по отношение на предходния отчет от април и проверката му от юли. Сега фондът чака растежът през 2018 година и 2019 година да бъде 3.7%. От МВФ означават, че финансовите пазари към момента не са отразили заканите за световната стопанска система.

Понижени прогнози и рецензии към Тръмп

Понижаването на прогнозата за 2018 година се дължи главно на по-лошото от предстоящото показване на еврозоната, Англия и Латинска Америка. Икономиката на Съединени американски щати пък е записала изключително резистентен растеж за тази година заради комбинацията от ниска безработица и данъчни облекчения. От МФВ обаче подлагат на критика цикличните тласъци, които данъчните облекчения в Съединени американски щати основават в миг на стопански напредък и декларират, че това води до в допълнение неравноправие, както и до стопански и финансови несъответствия.

В прогнозите си за 2019 година МФВ показва, че огромна роля ще играе комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, както и вероятните спомагателни американски мита върху автомобилния бранш. Взети дружно, тези два хода може да изтрият до 1% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати в дълготраен проект и до 0.5% от световната икономическа интензивност. Поради това, прогнозата за растежа на Съединени американски щати през 2019 година е понижена с 0.2% до 2.5%. Очакването за еврозоната е да означи растеж от 1.9% следващата година. Според МВФ в средносрочен проект растежът на Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати и еврозоната ще се забави и ще се уеднакви на равнище от към 1.4%.

От МВФ подлагат на критика популистките политики на Тръмп и приканват за преосмисляне на комерсиалната политика и стабилизиране и намаляване на американския обществен дълг. В момента съвкупният обществен дълг на Съединени американски щати надвишава 21 трлн. $.

Край на синхронизирания растеж

МВФ счита, че позитивните стопански фактори, които сътвориха синхронизиран световен растеж през 2017 година към този момент са съвсем напълно изтощени. Развиващите се стопански системи на страни, експортьорки на петрол като като Русия и Саудитска Арабия ще се радват на по-висок растеж поради скъпия нефт, само че прогнозите за Аржентина и Турция са внезапно намалени. Очаква се аржентинската стопанска система да се свие с 2.6% тази година и с 1.6% следващата година. Турската пък ще пораства с 3.5% тази година (след растеж от 7.4 за миналата) и единствено с 0.4% следващата година.

За да се оправят със идващия световен стопански спад, от фонда предлагат на страните да консолидират бюджетите си и да затегнат обществените финанси. Като изключение е посочена Германия с нейния невисок обществен дълг и огромен търговски остатък. Препоръката за държавното управление на Ангела Меркел е да влага допълнително инфраструктура и политики, стимулиращи дълготраен напредък.

От МВФ предизвестяват, че светът навлиза в обстановка, в която " финансовите условия може внезапно и остро да се затегнат ". Специално внимание се обръща на разпространяването на популизма и протекционистичните политики, които понижават потенциала за интернационално подпомагане и вредят на световната стопанска система.
Предстои закъснение и в България Международният валутен фонд (МВФ) залага на стопански напредък от 3.6% в България през 2018 година, което е с 0.2 прочие п. под пролетната прогноза на институцията. За съпоставяне, през 2017 година темпът беше 3.8%, а следващата година се чака в допълнение закъснение до 3.1%, излиза наяве от отчета. Фондът не аргументира понижението на упованията за България, само че евентуално огромен фактор са комерсиалните връзки на страната - две трети от българският експорт отива към Европейски Съюз. Щом там се чака растежът да се забави вследствие на комерсиалното напрежение, то това ще засегне и България. Миналата седмица Министерството на финансите също намали упованията си за икономическия напредък - с 0.3 прочие п. до 3.6% през 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР