От момента на встъпването ми в длъжност съм засипана от

...
От момента на встъпването ми в длъжност съм засипана от
Коментари Харесай

Мая Манолова: За ВиК дружествата кражбата на вода е продажба

От момента на встъпването ми в служба съм засипана от тъжби за проблеми със сметките за вода. Жалбите нарастват с всяка минала година. Във всеки мой годишен отчет слагам казуса и сигнализирам за него.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова. "Гражданинът чака да заплаща сумата, която е регистрирана на неговия водомер. А вместо това, заплаща една друга сума. Това се дължи на обстоятелството, че някои хора нямат водомери, декларирането на парцели като необитаеми, в които действително се използва вода, не са им регистрирани водомерите или изобщо нямат водомери. Гражданинът без виновност заплаща поради тези проблеми. ВиК сдруженията нямат интерес да решат тези проблеми. За ВиК сдруженията кражбата на вода е продажба. Те просто пренасочват тези сметки към изрядните платци. Не разбирам за какво жителят постоянно би трябвало да бъде пострадал. ВиК сдруженията не поемат отговорност за течевоте по улиците, за неприятното качество на водата. Предложената нова Наредба на районното министерство няма да реши главните проблеми, които имат жителите с ВиК сдруженията, тъй като там не се взема решение главният проблем – за справедливостта при образуването на сметките за вода. Най-важното, което липсва в наредбата, е смяна в несправедливия принцип добросъвестният консуматор да заплаща с изключение на личното си самостоятелно ползване и разход вода „ общо ползване “. Новата разпоредба резервира порочната процедура да не се дава опция на жителите да сключат самостоятелни контракти с ВиК операторите, както и неналичието на контракти сред етажната благосъстоятелност и ВиК сдружението, което е в нарушаване на Закона за контролиране на ВиК услугите, съгласно който се утвърждават общи условия на договорите за даване на ВиК услуги на потребителите, до момента в който текстът, с който продължава да борави новата разпоредба е обществено известни общи условия “, които още веднъж ще се утвърждават без публично разискване след оповестяване на интернет-страницата на съответното ВиК сдружение ", разкри омбудсманът.

Манолова изрази противоречие и с разпределянето "по равно " на спомагателния разход "общо ползване " на всеки един от парцелите в постройка етажна благосъстоятелност и даде за образец стара жена, която живее в гарсониера и ще би трябвало да заплаща колкото едно 5-членно семейство в тристаен апартамент или търговски обект. "Наредбата има и текстове, които биха основали предпоставки за лобизъм. Например, задължението на всички жители отсам и отсега нататък да могат да слагат единствено и само водомери на отдалечен доклад. Мисля, че е противоречив въпросът до каква степен това е належащо в дребните обитаеми места анализът на това по какъв начин работят тези уреди за отдалечено отчитане при топлофикациите не води до еднопосочни заключения “, безапелационна бе Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР