От многоцветната Lego House в Дания до южноафрикански музей в

...
От многоцветната Lego House в Дания до южноафрикански музей в
Коментари Харесай

Най-очакваните сгради, които ще се появят през 2018 г.

От многоцветната Lego House в Дания до южноафрикански музей в някогашен зърнен силоз, 2017 година даде своя принос в забележителната архитектура. А 2018 година към този момент се готви да направи същото, написа CNN.

Някои от най-големите имена в промишлеността, в това число Томас Хедъруик и Кенго Кума, проектираха здания, които се чака да бъдат приключени в идните 12 месеца.

Сред най-очакваните откривания тази година са стъклена правосъдна палата в Париж, небостъргач, тъничък колкото молив, в Ню Йорк и огромния Lakhta Center в Санкт Петербург.

Последният е на път да се трансформира в новата най-висока постройка в Европа, само че се чака Азия още веднъж да движи напред световното строителство на небостъргачи.

527-метровата кула China Zun Tower в Пекин се чака да бъде най-високата постройка през 2018 година, в случай че бъде приключена по проект.



През 2017 година в Китай бяха издигнати над половината от небостъргачите с височина 200 метра или по-високи - доминация, която се чака да продължи и тази година, оповестява Съветът по високите здания и градския хабитат (CTBUH).

Сред забележителните високи здания, които ще изникнат в страната тази година, е Leeza SOHO на Заха Хадид, извита стъклена кула, също в Пекин, която, съгласно компанията на Хадид, разполага с най-високото преддверие в света.

Стъклото и стоманата към момента засенчват останалите материали, само че високото строителство постепенно се диверсифицира, споделя Шаун Урсини, редактор на Skyscraper Center database към CTBUH.

„ Строителството с дървен материал доста напредва. Ванкувър неотдавна приключи 18-етажна постройка, 17 етажа от нея са издигнати от дърво. В момента се строи и постройка в Норвегия, която ще е висока 80 метра, макар че чакаме тя да бъде приключена при започване на 2019 година “, споделя Урсини.

„ Има доста нови дървени здания, чийто градеж се чака да стартира следващата година или след няколко години. Така че, от позиция на новите трендовете, които набират мощ, тази се чака да има доста наличие “, добавя той.

Сред новите дървени кули през 2018 година е Framework, 25-метрова жилищна конструкция в Портланд, щата Орегон. Тя е проектирана от Lever Architecture и се чака да се трансформира в най-високият дървен небостъргач в Съединени американски щати.

Нововъзникващи трендове

Но в архитектурата височината не е всичко и доста от най-обсъжданите планове тази година са надалеч от рекорден размер. Те обаче могат да трансформират доста небосклона в градовете си.

Дългоочакваният Grand Egyptian Museum в Гиза ще бъде отчасти отворен през май, повече от 15 години след края на проектирането му. В същото време шотландският град Дънди се готви да открие първата постройка във Англия на архитекта Кенго Кума – каменна пристройка на музея V&A.

Истанбул ще показа новото си летище, а Хелзинки ще покаже нова държавна библиотека с вълниста дървена фасада.

Ню Йорк ще се снабди с любопитна нова конструкция във формата на транспортен съд, планиран от Томас Хедъруик. 45-метровата постройка разполага с преплитащи се стълбища.

На фона на разнообразието, някои нововъзникващи трендове ще продължат и през 2018 година, счита президентът на Съвета на архитектите в Европа Георг Пендл. По-специално той показва продължаващия блян към създаване на здания с ниско ползване на сила и възходящото внимание към реновирането и опазването.

„ Тенденцията към реновиране става все по-силна. Сега архитектите наблюдават по-внимателно съществуващите здания и в случай че самата конструкция е задоволително добра за реновиране, те избират да я задържат “, споделя Пендл.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР