От много години насам за нейните международни съюзници Урсула фон

...
От много години насам за нейните международни съюзници Урсула фон
Коментари Харесай

Politico: Урсула фон дер Лайен все повече се държи като кралица

От доста години насам за нейните интернационалните съдружници Урсула фон дер Лайен е мисис Европа – същинска президентска фигура, която придвижи блока през пандемията от COVID-19 и го резервира обединен пред лицето на войната сред Русия и Украйна. Но блестящата известност на немския политик в чужбина от ден на ден се опровергава от умората от нея в централните институции и столиците на 27-те страни от EС, счита Politico.

В персонални диалози в Брюксел, дипломати, законодатели и нейната лична Европейска комисия, чиновниците се оплакват, че фон дер Лайен надвишава длъжностната си характерност, изключвайки държавните управления на Европейски Съюз от вземането на решения и управлявайки с дребна група съветници посредством декрет, се споделя в материала.

Критиките доближиха апогея си предишния уикенд, когато фон дер Лайен направи непланирано пътешестване до Израел, което провокира гневна реакция от страна на европейските дипломати.
Някои от тях обявиха пред Politico, че са недоволни от обстоятелството, че фон дер Лайен, която изрази взаимност с жертвите на нападенията на Хамас, не е предала апелите им към Израел да съблюдава интернационалното право в Газа.

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел даже се осмели да насочи рядко обществено неодобрение към своя шеф. Фон дер Лайен, счита той, няма право да съставлява възгледите на Европейски Съюз по отношение на външната политика, които нормално се координират сред страните членки, показва изданието.

„ Официалната позиция на Европейския съюз по всеки въпрос на външната политика се дефинира – дублирам – от насоките “, сподели Борел пред публицисти в Пекин в събота. Външната политика се взема решение от водачите на 27-те страни от Европейски Съюз на интернационалните срещи на върха и се разисква от външните министри на срещи, „ управлявани от мен “, добави той.

Натали Лоазо, европейски законодател и старши член на групата Renew Europe на френския президент Еманюел Макрон, повтори рецензиите в обява на X. „ Не разбирам какво общо има ръководителят на Комисията с външната политика, която не е нейно обвързване “, сподели тя.

„ Тя от ден на ден се държи като кралица “, сподели един посланик от Европейски Съюз, който получи анонимност, с цел да приказва искрено.

" Епизодът с пътуването в Израел е единствено един в удължаващия се лист от образци, при които фон дер Лайен не се е съветвала вярно със столиците на Европейски Съюз, преди да вземе значимо политическо решение, или е заблудила някого от личния си екип от висши комисари ", сочи Politico.

" Рискът за фон дер Лайен е, че разочарованието, което до момента беше значително сдържано от чиновниците в Брюксел, които се нервират от нейния жанр на ръководство и дипломатите, които мърморят уединено, се трансформира в нещо по-голямо. Бунт от столиците на Европейски Съюз може да заплаши евентуалната й кандидатура за втори мандат като ръководител на Комисията след изборите за Европейски парламент идващия юни ", се твърди в материала.

„ Това е проблем, който би трябвало да бъде решен “, сподели втори посланик от Европейски Съюз, представен от Politico. „ Следващият мандат ще бъде за осъществяване на решенията, до момента в който първият беше за оповестяването им “, изясни той, представен от Политико.

Фон дер Лайен към момента не е оповестила дали ще се кандидатира за нов петгодишен мандат. Но водачите на нейната консервативна политическа група, Европейската национална партия, към този момент обявиха, че ще я поддържат, в случай че тя реши да се кандидатира още веднъж.

Въпреки че до момента нито един водач не е заплашил категорично да отдръпна поддръжката си от фон дер Лайен, разочарованието измежду нейните критици - изключително социалистически значими играчи като Борел и испанския министър председател Педро Санчес - може да сътвори проблеми, в случай че тя потърси единомислеща поддръжка за втори мандат.

Попитан за рецензиите към пътуването й в понеделник, основният представител на Комисията Ерик Мамер сподели, че фон дер Лайен просто съставлява Комисията, а не позицията на 27-те страни-членки на Европейски Съюз. „ Никой не подлага на критика фон дер Лайен за това, че отиде в Украйна и Буча [украинския град, където се случи клането] “, сподели Мамер пред публицисти. „ Тя може да пътува, където си изиска. Тя отиде в Израел, с цел да изрази взаимност със страна, която беше обект на непровокирана терористична офанзива. Това е в нейните преимущества. “

Но водачеството на фон дер Лайен в отговор на войната в Украйна не се хареса на всички.„ Видяхме същото при известията за глобите или по множеството въпроси, свързани с Украйна: тя не разисква това с доста хора, тя просто взема решение “, сподели чиновник на Комисията, който е получил анонимност, с цел да разиска вътрешни въпроси, представен от Политико.

Служителят продължи: „ Тя сграбчи властта в пандемията и [се вкопчи] в нея. Никой в действителност не го оспорва, също и тъй като нейният опит е доста позитивен. Недостатъкът е, че някои неща остават нерешени за доста дълго време. "

Фон дер Лайен, която живее на 13-ия етаж на Берлеймонт, когато е в Брюксел, разчита на извънредно сплотена група от помощници. Тя употребява основния си политически консултант, Бьорн Зайберт, като основен канал за издаване на решения на останалата част от Комисията.

Според няколко чиновници в Брюксел, на които е предоставена анонимност, с цел да разискват чувствителни вътрешни въпроси, Председателят на Европейската комисия рядко се съветва с 27-те комисари спрямо нейния предходник на поста Жан-Клод Юнкер, написа изданието.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР