От Министерството на здравеопазването разпространиха важна информация за гражданите, които

...
От Министерството на здравеопазването разпространиха важна информация за гражданите, които
Коментари Харесай

Заради извънредното положение: Хората няма да загубят ТЕЛК-овете си, ако не отидат на комисия


От Министерството на здравеопазването разпространиха значима информация за жителите, които би трябвало да бъдат освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК (териториална експертна лекарска комисия). Заради въведеното у нас изключително състояние в множеството случаи хората, които е трябвало да се явят на комисия на избрана дата, няма да бъде належащо да го вършат, а комисиите ще ги преосвидетелстват без да е належащо тяхното явяване. Това обаче не се отнася до безусловно всички случаи, защото има такива, за които е неприложимо.

Ето какви тъкмо са промените:

 

-         ТЕЛК могат да вземат решение единствено по документи, без обзор на място. Това значи, че в случай че човек не се яви на плануваната дата пред ТЕЛК, комисиите имат правото да вземат решение единствено по документи.

-         Министерството на опазването на здравето е изпратило категорично напътствие, в изискванията на въведеното у нас изключително състояние, всички ТЕЛК да се произнасят единствено по здравната документи на лицата, без да изискват явяването за обзор (когато това е приложимо).

-         На ръководителите на ТЕЛК е предложено навреме да уведомяват лицата, че ТЕЛК ще се произнася единствено по документи, т.е. че не е належащо да се явяват за обзор пред комисиите.

-         В случаите, в които жителите би трябвало да изпратят спомагателни проучвания и съвещания и това е неизбежно, ТЕЛК следва да уведомят съответните лица документално, с вести за доставка на писмото.

-         Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито период изтича по време на изключителното състояние, не престават действието си до два месеца след анулацията на изключителното състояние. Това е записано в обнародвания през днешния ден Закон за изключителното състояние.

-         По този метод пациентите и лекарите биват улеснени, а паралелно с това ще се избегне скупчването на доста хора на едно място в изискванията на разпространяването на коронавирусната зараза.

-         Извънредното състояние сега е оповестено от 13 март до 13 април.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР