От Министерството на здравеопазването призовават родителите за спешна имунизация на

...
От Министерството на здравеопазването призовават родителите за спешна имунизация на
Коментари Харесай

МЗ призовава родителите за спешна имунизация на децата срещу морбили заради епидемия на Балканите

От Министерството на здравеопазването приканват родителите за незабавна имунизация на децата против морбили при пропуски в имунизационния им статус. През последните месеци на 2017 година се следи повишаване на броя болни от дребна шарка в Гърция. Техния брой обаче понижава в Румъния. Има случаи на болни от морбили в Сърбия.

Главният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев показа за предаването „ Хоризонт до обед “ показа, че апелът е ориентиран и към персоналните лекари, и към родителите.

Имунизацията срещу морбили се прави на 13-месечна възраст, а реимунизацията – на 12-годишна. Първата имунизация е изключително значима, тъй като обезпечава отбрана в интервала, когато болестта се популяризира най-често. Вече е било разисквано понижаване на имунизационната възраст до към 11 - 12 месеца, само че това няма радикално да промени обстановката, показа той.

Повечето европейски страни употребяват тъкмо тази скица, която употребяваме и ние по-важното е имунизацията да бъде направена в точния момент и на всички деца в сравнение с да променяме точния период. Реимунизацията е също толкоз значима! Разбира се, в случай че детето има към този момент една имунизация, то е значително защитено, само че реимунизацията на 12 години обезпечава тази спомагателна „ бустерна “ доза, която обезпечава отбраната му за години напред, тъй че не бих желал да градуирам кое е по-важно.

Няма проблем, в случай че детето не е ваксинирана на 12-годишна възраст заради медицински проблем, това да стане, когато здравословното му положение разрешава. Все отново има риск имунитетът да не е задоволително напреднал, когато детето се срещне с действителния вирус, в случай че имунизацията се отсрочва прекомерно дълго.

Общо взето, през първата имунизация са минали сред 88 и 96% от децата в другите региони у нас при целесъобразен стандарт от над 95%. По-нисък е обсегът при реимунизацията.

Не бих споделил, че главната причина за това са антиваксиналните настроения. По-скоро това са групи, които са малко мъчно откриваеми, доста мобилни, деца чиито родители работят в чужбина. Понякога не ги намират персоналните лекари на техните адреси и това също основава усложнения.

В момента доста деликатно следим какво се случва, защото в някои от прилежащите страни беше много трагично. В Румъния епидемията обхвана към този момент близо 6000 души и има към този момент над 35 смъртни случая. При тях беше най-висока заболеваемстта, само че наранени са също Италия – с 5000 случая, Германия и Гърция – с близо 1000. В Сърбия и Македония също записват случаи.

В момента на територията на страната няма случаи на болни от морбили. Последния случай е бил от август 2017 година само че положителното имунизационно покритие е помогнало да няма зараза, добави Кунчев.

Все още не е ясно кой ще е доминантният грипен вирус за тази зима, добави той. През януари ще стане ясно дали това ще бъде „ Хонг конг “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР