От Министерството на външните работи на Франция заявиха, че Париж

...
От Министерството на външните работи на Франция заявиха, че Париж
Коментари Харесай

Франция остава ангажирана с ядрената сделка с Иран

От Министерството на външните работи на Франция обявиха, че Париж остава зает със Съвместния повсеместен проект за деяние (JCPOA) за нуклеарната стратегия на  Иран, заяви представител на министерството.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че страните-гаранти би трябвало да се отдръпват от съглашението по иранската нуклеарна стратегия и да стартират работа по ново съглашение. Самият Вашингтон разгласи отдръпването си от договорката на 8 май 2018 година, съобщи БГНЕС.
" Франция остава ангажирана с Виенските съглашения по отношение на нуклеарната стратегия на Иран. Тя продължава да работи с други страни за цялостното им съблюдаване ", съобщи представител на френския департамент на брифинг, разяснявайки апела на Тръмп.
През 2015 година шест страни - Англия, Германия, Китай, Русия,  САЩ, Франция и Иран обявиха постигането на взаимния сложен проект за деяние. Споразумението планува анулация на глобите в подмяна на ограничение на нуклеарната стратегия на Иран. Сделката в първичния си тип не оцеля даже три години: през май 2018 година САЩ обявиха едностранно отдръпване от нея и възобновяване на строгите наказания против Ислямската република. Иран обяви поетапно понижаване на отговорностите си по съглашението.
В началото на януари 2020 година Иран обяви изоставянето на „ последното основно ограничаване в нуклеарната договорка ” и съобщи, че в този момент „ няма ограничавания за работа по нуклеарната стратегия на Иран “. В същото време Техеран има намерение да продължи да сътрудничи с Международната организация по атомна енергетика, както преди, и е подготвен да се върне към осъществяване на отговорностите си при положение на анулация на глобите и отбрана на ползите на Техеран, планувани от нуклеарната договорка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР