От Министерството на труда и социалната политика ще сигнализират прокуратурата,

...
От Министерството на труда и социалната политика ще сигнализират прокуратурата,
Коментари Харесай

МТСП сезира прокуратурата за фалшиви трудови книжки

От Министерството на труда и обществената политика ще алармират прокуратурата, в случай че има осъществени закононарушения във връзка подправените мостри на трудовите книжки.

Това разгласи общественият министър Бисер Петков откакто взе присъединяване на XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN).

Петков даде обещание още, че в случай че има нарушаване на договорни положения и нарушавания на законодателството, те ще бъдат глобени.

Припомняме, през предходната седмица президентът на Конфедерация на труда " Подкрепа " Димитър Манолов сигнализира за издаване на нерегламентирани трудови книжки с подправени формуляри

Формуляр за трудова брошура се издава на база на министерско разпореждане. Това значи, че този формуляр е предпазен, само че някой го фалшифицира.

Социалният министър напомни, че сигналът е постъпил предходната седмица от президента на " КТ Подкрепа " и се чака той да бъде тестван. По думите на Петков на пазара се продават трудови книжки, които са издадени и разпечатани от неоторизирани компании.

До сегашния миг инспекцията демонстрира, че общественото министерство има контракт още от 90-те години с една от компаниите, която също е подала сигнал за съществуване на такива случаи.

На въпрос подготвен ли е анализът какъв брой от хората ще бъдат ощетени от новата формула за пресмятане на пенсиите, Петков напомни, че на последното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт е било предоставено на оперативното управление да приготви разбор по тази причина по какъв начин ще се отрази използването на новата формула за пресмятане на пенсиите.

" Такъв разбор се приготвя и той би трябвало да бъде подготвен до края на тази седмица ", подчертава общественият министър.

Той уточни, че в случай че от формулата бъдат извадени трите години от 1997, 1998 и 1999 година за 37% от хората, пенсиите би била в по-малък размер, а за останалите би била в по-голям размер.

" Именно по тази причина е предоставено да се направи разбор с какъв брой и в какви шпации може да се чака нарастване и понижение на пенсиите. Очакваме през тази седмица да има резултатите ", добави Бисер Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР