От Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ инициираха промяна

...
От Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ инициираха промяна
Коментари Харесай

Предложение: Да отпаднат удостоверенията от училищата при отпускане на еднократна помощ за ученици

От Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ предизвикаха смяна в Проекта на Закона за държавния бюджет за 2023 година Целта й е да отпадне условието родителите да показват уверение, че детето им е записано в идващ клас на образование при кандидатстване за еднократна помощ за възпитаници във II, III и IV клас по Закона за фамилни помощи за деца.

Предложението идва след диалози с специалисти от Министерството на образованието и науката /МОН/, инициирани от Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/, за намиране на решение за понижаване на административната тежест за родителите.

Остава условието за даване на удостоверения за записаните възпитаници в I и VIII клас , ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година, тъй като в тези стадии на образование има наложително записване. Това се постанова, защото по длъжностен път АСП получава от МОН данните за действително записаните възпитаници в съответния клас на образование най-рано на 5 октомври , т.е. след началото на образователната година .

За учениците от II, III и IV клас ще се ревизира служебно в кой клас са били през миналата образователна година, защото те наложително не престават в по-горен клас според Закона за предучилищното и учебното обучение. След приемането на формалните данни от МОН специалисти от АСП ще ревизират дали учениците, за които е изплатена към този момент помощ, фактически вървят на учебно заведение. Ако не попадат в описите на учебните заведения, родителите им ще би трябвало да възстановят непозволено получените суми .

АСП, посредством териториалните си поделения, към този момент започва приема на заявления-декларации за разпределяне на еднократната помощ за възпитаници за идната образователна година, като обработва постъпилите документи. Изплащането на парите ще стартира след приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 година, в който ще се дефинира размерът на помощта.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР