От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона

...
От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона
Коментари Харесай

МФ: Парите по Плана за възстановяване - намалени заради кабинета "Борисов"

От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона евро по Плана за възобновяване и резистентност, като причина за това е механизъм, утвърден от държавното управление на Бойко Борисов.

Сумата от 580 милиона евро е понижена от Плана за възобновяване поради правната рамка, подписана от кабинета Борисов, считат от Министерството на финансите.

В рамката е записано, че 30% от общото безплатно финансиране да бъде причислено въз основата на действително регистрираните стопански данни за растежа през 2021-ва.

Данните за него са финализирани към юни 2022 година, въз основата на което е направено понижението за страната ни, тъй като България има по-добри стопански индикатори от междинните за Европейския съюз, изясняват от министерството.

Това значи, че стопанската система ни се показва добре, само че поради записаното в документа се постанова да бъде направено понижение на европейското субсидиране.

 Тъй като българската стопанска система надвиши упования към февруари 2021 година напредък, до момента в който други европейски стопански системи се показаха под упованията и въз основата на признатата при започване на 2021 година правна рамка към тях бяха пренасочени средства сред страните членки. Преизчислението визира всички страни членки по едно и също време и не се отнася единствено до България, показват от финансовото министерство

На 22 страни членки на Европейски Съюз грантовото финансиране по механизма е понижено, като на 7 страни е понижено с по-големи суми от българското. С към 2 милиарда евро са понижени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 страни имат нараствания, се споделя в известието на Министерството на финансовите.

Изпълнението на българския План за възобновяване е в ход и все още подхожда на контрактуваните периоди. Преизчисляването не постанова на този стадий промени в него.

Правителството в последните три месеца слага интензивно на европейско равнище въпроса за компенсиране понижението на грантовите средства и търси благоприятни условия за компенсиране с друго европейско финансиране, в това число по линия на ново финансиране за страните, търпящи енергийни последствия от войната в Украйна.

Снимка: inews.bg/Марио Евстатиев
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР