От миналата неделя носителката на Златен глобус и Еми Джулиана

...
От миналата неделя носителката на Златен глобус и Еми Джулиана
Коментари Харесай

Джулиана Маргулис, актриса: Трябва да запалим децата по науката отрано

От предходната неделя носителката на " Златен глобус " и " Еми " Джулиана Маргулис е още веднъж на дребния екран в основната роля в шестчасовия мини-сериал " Гореща зона ". Вторите два епизода от него предстоят тази неделя от 21:55 ч., В изявление, предоставено на " Дневник " от National Geographic, актрисата споделя повече за ролята си и сюжета, чието деяние се развива през 1989 година в научна база до Вашингтон, където за първи път е документирана поява на смъртоносната ебола на американска земя.

Откритието и последващото преодоляване на смъртоносния филовирус, чиито равнища на смъртност доближават до 90% по това време, са заслуга на група смели учени и бойци, водени от подполковник Нанси Джакс. " Гореща зона " е въодушевен от действителни събития, разказани в детайли в бестселъра със същото заглавие на Ричард Престън и споделя мъчителната история на една световна рецесия, която не се е състояла.

Какво е гореща зона?

- Гореща зона е място, където се учат биологично рискови патогени като Ебола, СПИН и други.

Коя е Нанси Джакс и какво Ви притегли към тази роля?

- Интересното беше, че когато получих работата, не бях наясно, че в Щатите годишно се внасят 40 000 маймуни за лабораторни проби и всевъзможни други неща. А през 1989 година откриват вирус, който евентуално е ебола заир. Има доста разнообразни варианти на ебола. Но вариантът, който ги тормози най-вече през 1989 година, и книгата на Ричард е точно за това, беше ебола заир. При него смъртността е 9 от 10. Научих прекомерно доста, с цел да мога още веднъж да дремя умерено.

Има доста малко аспекти на ебола, които не са кошмарно ужасяващи. Има ли аспект на вируса, който ви плаши най-вече?

- Ебола е заплашителен вирус, защото може умерено да покоси смъртоносно девет от 10 души, според от варианта. Той е унищожил цели села в Африка.

 Кадър от
© National Geographic

Кадър от " Гореща зона "

Накратко през какви трудности е изправена Вашата героиня?

- Нанси Джакс, като полковник от армията, е изправена пред сексизъм. Тя е в особена позиция, в прочут смисъл е недосегаема, освен тъй като е необикновено добра в работата си, само че и тъй като брачният партньор й също е полковник и ветеринарен доктор в армията. Хората ги почитат извънредно доста.

В сериала е мощно застъпена концепцията за страха, а Нанси Джакс го посреща без съмнение, с гордо вдигната глава. Но не всички реагират по този начин на страха. Как страхът разкрива избрани черти на характера - дефекти или добродетели?

- Мисля, че страхът има положителни и неприятни страни. Страхът подбужда суматоха и това е неприятно, тъй като няма от какво да се опасяваме, с изключение на от самия боязън, нали? Така че, в случай че се поддадете изцяло на страха, в действителност в никакъв случай няма да го овладеете.

Нанси не гледа безучастно в профил. Тя е човек на действието. Мисли по какъв начин да се пребори с всичко заплашително. Така че положителната страна на страха е да си задоволително изплашен, с цел да осъзнаеш, че в случай че не направиш нещо, ще стане по-лошо. Мисля, че мотивацията на Нанси е да избавя хората, не тъй като е воин или се мисли за такава – тъй като тя не го мисли – а тъй като за това й се заплаща. Това й е работата.

Разкажете ни за защитните костюми.

- Опознах най-мрачната си страна по време на тази работа точно поради костюмите. Те са отвратително неуместни. Не са правени за дами. Има два разнообразни типа костюми. Имаме костюмите " Ракал ", които носим, когато отиваме в дом Рестън. Там би трябвало да евтаназираме 400 маймуни. Другите са гумените костюми, които би трябвало да носим в лабораториите с равнище 4 на биологична заплаха. Те тежат 30 кг.

 Кадър от
© National Geographic

Кадър от " Гореща зона "

Има толкоз доста скептично настроени към науката в днешно време, само че има и някои доста положителни минисериали, които се пробват да преглеждат сходни въпроси. Мислите ли, че сходни излъчвания оказват помощ да показват смисъла на науката?

- Мога единствено да се надявам. Ако най-малко един от милион души гледа това предаване и по-късно ще се замисли по какъв начин може да помогне, по какъв начин може да спре тези, които отхвърлят научните обстоятелства, значи сме си свършили работата.

Изумявам се от хората, които отхвърлят науката. Когато сина ми си счупи ръката преди време, отидохме непосредствено в болничното заведение, тъй като аз не съм доктор. Не знам по какъв начин да я наместя или да сложа гипс. Същото е и с научните проучвания. Аз нямам уменията да го направя. Затова разчитаме на учените да открият лек за другите заболявания.

Ако трябваше да обясните исторатя на " Гореща зона " на по-млада аудитория, какво бихте им споделила? И би трябвало ли да използваме " Гореща зона ", с цел да отворим очите на младите за вируса ебола, макар по-графичното наличие?

- Нанси Джакс (първообраз на персонажа) ми разказваше, че със брачна половинка ѝ обикалят страната и вършат научни лекции в учебните заведения. Каза, че би трябвало да увлечем младежите на 10, 11, 12 години по науката, тъй като лишава доста, доста години образование, с цел да бъде осъществено това, което е направила тя. Имаме потребност от повече учени. Така че би трябвало да ги запалителен по науката овреме.

Изумих се, когато разбрах, че книгата " Гореща зона " е бестселър измежду младежите. Това е доста вълнуващо, тъй като я прочитат и схващат, че учените имат невероятна работа и могат да доведат до същинска смяна в света. Никога не съм имала пристрастеност към науката, само че може би тъй като не съм имала добър преподавател.

Можем обаче, поради положението на света, да предадем посланието на децата, че можем да променим света дружно и можем да стартираме в този момент. Това ще е първото нещо с мое присъединяване, в което ще ме гледа синът ми. Никога не е гледал друго предаване, в което съм взела участие. Ще гледаме " Гореща зона " с група негови другари. Той е на 11 и доста желая да се възпламени по науката. Мисля, че е задача на родителите да срещнат децата си с това.

 Кадър от
© National Geographic

Кадър от " Гореща зона "

А дали сцената с Джакс и маймуните на автомагистралата в действителност се е случила?

- Ужасяващо е и се случило. Лудост е, знам.

Говорихте ли с нея за това?

- Едно от първите неща, които споделих на Нанси, когато се съгласих да играя ролята, е, че последното нещо, което желая да върша, е да вземам участие в продукция, която тя не утвърждава. Тя беше чела книгата и сюжета и сподели, че на 100 % утвърждава.

Тофър Грейс го сподели най-добре – " Гореща зона " е занимателен трилър, дкато не схванеш, че е основан на действителни събития. Тогава се трансформира в хорър. И мисля, че е извънредно прав.

Вие постоянно избирате да играете дами, които са мощни и самоуверени като този персонаж. Съзнателно ли ги подбирате?

- Не, не е умишлен избор. Предполагам, че тези функции ме притеглят, тъй като одобрявам посланията им и мисля, че мога да пресъздам историите им по съответстващ метод. Наистина в никакъв случай не е бил умишлен избор. Те ме намират и аз тях.

И до момента в който се излъчва този сериал, виждаме на първа страница в медиите информция за ужасната рецесия с ебола в Когно, да вземем за пример, където има над 1100 жертви.

Тази история се развива през 1989, в този момент сме 2019 и най-сетне ще има продукция, която демонстрираме в същия миг, когато има и дейна рецесия. Същото се случи и с " Добрата брачна половинка ". Вторият пилотен епизод се излъчи и по същото време имаше скандал с политик, който беше спал с продажница. Темите са настоящи и евентуално това се дължи на шанс.

Защо хората са толкоз пленени от хорър сериали по малкия екран – ужаси и бедствия? Наскоро имаше няколко доста сполучливи такива.

- Не знам, тъй като не съм един от тези хора. Може би се дължи на адреналина. Хората се зареждат от страха, от възприятието. Трябва да попоитате някой, който обича да гледа страшни сериали. Аз персонално не го върша и ми е мъчно да си показва за какво някой би желал да бъде уплашен. Когато обаче е основано на същински събития, бих желала да знам, тъй като желая да се възпитавам. Но единствено в името на ужаса - това в никакъв случай не съм го разбирала.

 Кадър от
© National Geographic

Кадър от " Гореща зона "

Говорихте ли с Нанси Джакс за това за какво са решили да застанат дружно със брачна половинка си на фронтовата линия в битката с тази болест, имайки поради, че имат деца у дома?

- Говорих с нея и тя не е разглеждала обстановката по този метод. Начинът, по който тя разглеждала живота, до момента в който е работила в лаборатория с равнище на сигурност 4, е че това просто е нейната работа. Ако не го е възприемала по този метод, не би било допустимо да си прави работата. И брачният партньор ѝ е наясно с какво се захваща тя. Това е неин дълг, тъй като е подполковник в армията.

Така, че има доводи, които са я предиздвикали да пази тази позиция – " Да, това са моите деца, само че в случай че не направя нещо за този проблем, животът на всички деца е заплашен ". Не си го е представяла като обстановка на живот и гибел единствено от нейна позиция, а като нейната работа и дълг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР