От миналата година външното министерство, президентството и националният омбудсман са

...
От миналата година външното министерство, президентството и националният омбудсман са
Коментари Харесай

Властите отказали съдействие на обвинения в САЩ Желяз Андреев

От предходната година външното министерство, президентството и националният омбудсман са били осведомени с проблема на обвинявания в Съединени американски щати 29-годишен българин Желяз Андреев, само че са му отказали всякакво подпомагане.

Това разкри самият той пред бТВ в четвъртък, ден откакто Окръжният съд в Добрич отхвърли настояването за екстрадицията му зад Океана, изрично подкрепяно от българската прокуратура.

Андреев търсен от Съединени американски щати по обвинявания в скрит план за нарушение на американски федерален закон и машинация на страната, както и за шест случая на " експорт и опит за експорт " на самолетни елементи към Сирия, която е под ембарго. По законите в Съединени американски щати тези случаи са наказуеми със затвор до 20 години.

Добричкият съд обаче го освбоди с най-леката мярка за неотклонение " подписка ", приемайки, че по случая няма никакви данни, подкрепящи повдигнатите против младия мъж обвинявания. В поддръжка на този извод е фактът, че Андреев е работил е колцентъра на разследваната компания " АВ Троникс ", само че е бил на прекомерно ниско равнище, с цел да е материално виновен и да взима решения.

" Казусът е стартират неправилно изначално. Желяз не е материално отговорно лице по нашето право, нито извършва управнически функционалности. Това е разликата сред нашето и англосаксонското право ", разяснява неговият юрист Ивайло Дерменджиев.

По думите му обвиняванията, повдигнати на Андреев, нямат български еквивалент и тъкмо това би трябвало да е основанието страната ни да откаже да го екстрадира и процесът против него в Съединени американски щати да се гледа задочно. Просто българското законодателство не борави с понятието " скрит план за закононарушение и машинация към Съединени американски щати ".

" Двамата притежатели на компанията и сестра им получиха оскъдни присъди спрямо в началото оповестените в обвинителния акт. Напълно е допустимо сега да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили договорка с прокуратурата в Щатите ", разяснява той пред Нова телевизия.

" Постъпих във компанията през май 2013 година Аз бях служителят на най-ниско равнище. Трябваше да се свързвам с разнообразни компании и да ги запитвам дали имат потребност от авиационни елементи. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал контракт, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които директно касаят нарушение на ембарго ", описа още търсеният от прокуратурата в Маями българин.

В четвъртък се провеждат два огромни митинга в негова отбрана пред Съдебните покои в София и Добрич. Началото на демонстрациите, свикани от негови другари, е оповестено за 18.00 часа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР